Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν χθες, να αναθεωρηθεί μια διμερής συμφωνία η οποία θέτει περιορισμούς στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων από τη Σεούλ, όπως ευελπιστούσε ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Κυανός Οίκος.

Μια διμερής συμφωνία του 1979, η οποία αναθεωρήθηκε για τελευταία φορά το 2012, ορίζει ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι που αναπτύσσει η Νότια Κορέα θα έχουν βεληνεκές που δεν θα υπερβαίνει τα 800 χιλιόμετρα, ενώ η γόμωσή τους δεν θα ξεπερνά τα 500 κιλά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της νοτιοκορεατικής προεδρίας, την οποία υπογράφει ο εκπρόσωπός της Παρκ Σου-χιούν, οι δύο ηγέτες «κατέληξαν σε μια επί της αρχής συμφωνία για να αναθεωρηθεί η “οδηγία για τους πυραύλους”».

Στην ανακοίνωση, για την οποία μετέδωσε ρεπορτάζ το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap το οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Παρκ ανέφερε ότι ο Τραμπ συμφώνησε να διπλασιαστεί το μέγεθος της γόμωσης των εκρηκτικών υλών που φέρουν οι νοτιοκορεατικοί πύραυλοι όπως επιδίωκε η Σεούλ.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επίσης «έδωσε την καταρχήν έγκρισή του για τις σχεδιαζόμενες αγορές από τη Νότια Κορέα αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού (αξίας) δισεκατομμυρίων δολαρίων» για την αντιμετώπιση της απειλής της Βόρειας Κορέας.