Τα ποσοστά του κόμματος της δεξιάς και των δύο κεντρώων κομμάτων που αποτελούν τους εταίρους του στην κυβέρνηση της Νορβηγίας κατέγραψαν άνοδο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Aftenposten, εξέλιξη που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο συνασπισμός αυτός να παραμείνει στην εξουσία και μετά τις βουλευτικές εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου.

Για μεγάλο μέρος της χρονιάς οι Εργατικοί και οι κεντροαριστεροί σύμμαχοί του προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις και φέρονταν να οδεύουν προς την επικράτηση επί της κυβέρνησης των Συντηρητικών υπό την Έρνα Σόλμπεργκ. Όμως το ποσοστό των κομμάτων της αντιπολίτευσης υποχώρησε όταν η οικονομία ανέκαμψε.

Με βάση αυτή τη δημοσκόπηση σε δείγμα 1.003 ψηφοφόρων, τα κόμματα της συγκυβέρνησης θα εξασφαλίσουν 88 έδρες στη Βουλή, δηλαδή περισσότερες από τις 85 που χρειάζονται για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία, ενώ το Εργατικό Κόμμα και άλλες κεντροαριστερές παρατάξεις θα περιοριστούν στις 81 έδρες.

Μια άλλη δημοσκόπηση, που δημοσιεύει η εφημερίδα Vaart Land, καταγράφει επίσης άνοδο των ποσοστών των κομμάτων της συμπολίτευσης σε σχέση με μια προηγούμενη έρευνα που είχε διενεργηθεί τον Ιούνιο, αλλά όχι σε βαθμό που να επιτρέπει την επικράτησή της στις εκλογές.

Η έρευνα αυτή δίνει στους Εργατικούς και τα άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς 86 έδρες, έναντι 83 των κυβερνητικών κομμάτων.