Ραγδαίες αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις της πΓΔΜ επιδιώκει η κυβέρνηση στα Σκόπια καθώς ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ ζήτησε την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού ώστε αυτός να φτάσει τουλάχιστον στο 2% του Εθνικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ιστοσελίδα που ασχολείται με αμυντικά ζητήματα Janes.com ο πρόεδρος της πΓΔΜ, μιλώντας στην 25η επέτειο από την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στις 18 Αυγούστου, δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Ως χώρα συνεχώς υπογραμμίζουμε την ετοιμότητα και αφοσίωση μας ώστε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο αν θέλουμε να απολαύσουμε τα προνόμια πρέπει να αναλάβουμε και τις ευθύνες. Η συμμετοχή της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ σημαίνει έναν ανταποκρινόμενο στρατιωτικό προϋπολογισμό. Αυτό είναι στο ελάχιστο το 2% του κρατικού προϋπολογισμού». Ο Ιβάνοφ επεσήμανε ακόμα τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον στρατό και την τοποθέτηση μονάδων του σε περιοχές της χώρας προκειμένου να εκτελέσει την αποστολή του εντοπίζοντας και απαντώντας σε απειλές. Τέσσερις θα είναι οι βασικοί άξονες σύμφωνα με τον Ιβάνοφ:

  • Υποστήριξη και διαχείριση κρίσεων και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ρύπανσης.
  • Υποστήριξη της αστυνομίας στην μάχη στην καταπολέμηση αστικών τρομοκρατικών ομάδων σε εθνικά και θρησκευτικά διαφοροποιημένες πόλεις.
  • Προστασία των συνόρων από παράνομη μετανάστευση και συμμετοχή σε αποστολές του ΟΗΕ από όπου προέρχεται το μεταναστευτικό ζήτημα.
  • Κυβερνοάμυνα και ηλεκτρονικός πόλεμος προκειμένου να προστατευθούν οι βασικές υποδομές της χώρας σε συνεργασία με άλλους κρατικούς φορείς.

Ο Ιβάνοφ έκανε λόγο ακόμα για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Στις εορταστικές εκδηλώσεις αυτό που τράβηξε την προσοχή των αναλυτών ήταν στρατιωτικά οχήματα που δωρίσθηκαν από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στον στρατό της πΓΔΜ.