Οι μαροκινές αρχές συνέλαβαν έναν άνδρα τον οποίο υποψιάζονται ότι εφόδιασε με φιάλες αερίου έναν θύλακα τζιχαντιστών τα μέλη του οποίου πραγματοποίησαν μια διπλή επίθεση στην Καταλονία στις αρχές του μήνα, σκοτώνοντας 16 άτομα, είπε πηγή της ισπανικής έρευνας.

Τα μέλη του θύλακα είχαν συγκεντρώσει περίπου 120 φιάλες βουτανίου σε σπίτι σε πόλη νότια της Βαρκελώνης με τις οποίες, σύμφωνα με την αστυνομία, σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν μια μεγαλύτερη βομβιστική επίθεση.

Η αστυνομία πιστεύει πως οι τζιχαντιστές προκάλεσαν κατά λάθος ανάφλεξη των εκρηκτικών στις 16 Αυγούστου, την παραμονή της επίθεσης στη Βαρκελώνη, δημιουργώντας μια έκρηξη που κατέστρεψε το σπίτι στην πόλη Αλκανάρ.

Οι υπόλοιποι τζιχαντιστές αποφάσισαν τότε να χρησιμοποιήσουν ενοικιασμένα οχήματα για να παρασύρουν τα πλήθη κατά μήκος της γνωστότερης λεωφόρου της Βαρκελώνης και αργότερα να πραγματοποιήσουν επίθεση στο θέρετρο Καμπρίλς.

Ο άνδρας συνελήφθη από την μαροκινή αστυνομία στην πόλη της Καζαμπλάνκα, είπε η πηγή, χωρίς λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Ζόιδο, είπε χθες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι οι αρχές του Μαρόκου έχουν συλλάβει δύο άτομα που σχετίζονται με τις επιθέσεις, αλλά οι αρχές αρνήθηκαν να παραθέσουν λεπτομέρειες.

Το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE δήλωσε πως ο δεύτερος άντρας συνελήφθηκε στην πόλη Ούιντα και ήταν συγγενής ενός μέλους του θύλακα της Βαρκελώνης. Η πηγή δεν το επιβεβαίωσε.

Ο Ζόιδο, μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών του Μαρόκου στην πρωτεύουσα του Μαρόκου Ραμπάτ, είπε ότι οι ισπανικές και οι μαροκινές αρχές συνεργάζονται στενά στην έρευνα.

Οι περισσότεροι από τους δράστες σκοτώθηκαν από πυρά της αστυνομίας, και δύο σκοτώθηκαν στην έκρηξη του σπιτιού στο Αλκανάρ. Άλλα τέσσερα άτομα συνελήφθησαν σε σχέση με τις επιθέσεις, και δύο από αυτά έχουν αφεθεί ελεύθερα υπό όρους.