Η Λιβύη πρόκειται να επανεξετάσει τα συμβόλαια που είχε υπογράψει η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ΕΝΙ με το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι νέες αρχές της χώρας.

«Ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης Άμπντελ Ραχίμ αλ Κιμπ ενημέρωσε το γενικό διευθυντή της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, Πάολο Σκαρόνι, τον οποίο συνάντησε την Τετάρτη ότι τα συμβόλαια που υπέγραψε η ΕΝΙ με το παλαιό καθεστώς θα επανεξεταστούν και θα αναθεωρηθούν με βάση τα συμφέροντα της Λιβύης προτού εφαρμοστούν» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Στις αρχές Δεκεμβρίου ο Σκαρόνι είχε χαρακτηρίσει ως «αδιανόητη» την αναθεώρηση των συμβολαίων που είχε υπογράψει η εταιρεία του με το καθεστώς του Καντάφι.

«Η νέα Λιβύη δεν θα δεχτεί να της υπαγορεύουν σχέδια και θα έχει ενεργητικό ρόλο και λόγο στην επιλογή των σχεδίων και την έγκρισή τους. Όλος ο κόσμος θα πρέπει να σεβαστεί τις επιλογές του λιβυκού λαού που ανέκτησε την κυριαρχία του χάρη στις θυσίες των τέκνων του» συνεχίζει η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Οι ξένες εταιρείες που λειτουργούν στη Λιβύη πρέπει να αποδείξουν στους Λίβυους ότι ήταν εταίροι της Λιβύης και όχι του Καντάφι και του καθεστώτος του. Η εταιρεία ΕΝΙ θα πρέπει να το αποδείξει παίζοντας σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση των πόλεων που καταστράφηκαν από τις δυνάμεις του Καντάφι» καταλήγει το κείμενο.