Η αστυνομία της Ολλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε σε μια δεύτερη σύλληψη «για την τρομοκρατική απειλή» που προκάλεσε χθες Τετάρτη το βράδυ την ακύρωση μιας συναυλίας ροκ στο Ρότερνταμ έπειτα από προειδοποίηση της ισπανικής αστυνομίας. Ένας κάτοικος του Μπραμπάντ, στη νότια Ολλανδία, «κρατείται και ανακρίνεται για την απειλή στο Ρότερνταμ», επεσήμανε η αστυνομία της πόλης αυτής σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα παραμένει υπό κράτηση ο οδηγός του μικρού φορτηγού με ισπανικές πινακίδες κυκλοφορίας, στο οποίο εντοπίστηκε «ένας αριθμός» φιαλών αερίου ο οποίος συνελήφθη χθες, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Reuters και AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο άνδρας αυτός, ένας μηχανικός, αναμένεται να ανακριθεί και πάλι σήμερα. Σύμφωνα με την αστυνομία, «φαίνεται να βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ» και είχε τα απαραίτητα έγγραφα για τη μεταφορά των φιαλών.

Οι αρχές ερεύνησαν το φορτηγάκι του και «δεν εντόπισαν τίποτε εκτός από τις φιάλες», ενώ από την έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του δεν βρέθηκε κανένα στοιχεία που «να τον συνδέει προς το παρόν με την τρομοκρατική απειλή εναντίον του Maassilo», του χώρου όπου θα διεξαγόταν χθες η συναυλία. Το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Europa Press, επικαλούμενο πηγές της ισπανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, μετέδωσε ότι ο συλληφθείς στο Ρότερνταμ δεν έχει διασυνδέσεις με την τζιχαντιστική τρομοκρατία και ότι οι φιάλες αερίου προορίζονταν για οικιακή χρήση.

Οι δύο συλλήψεις και η ακύρωση της συναυλίας έγιναν καθώς η ατμόσφαιρα εξακολουθεί να είναι τεταμένη μετά τις επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας στην Καταλονία, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Οι έρευνες συνεχίζονται για τους πιθανούς διεθνείς δεσμούς των τρομοκρατών της Ισπανίας και τις μετακινήσεις τους στο εξωτερικό, κυρίως τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Χθες το βράδυ η αστυνομία της Ολλανδίας αποφάσισε να ακυρώσει την τελευταία στιγμή τη συναυλία του καλιφορνέζικου συγκροτήματος Allah-Las, αφού έλαβε προειδοποίηση από την ισπανική αστυνομία σχετικά με μια τρομοκρατική απειλή περίπου στις 17:30 (τοπική ώρα, 18:30 ώρα Ελλάδας). Ένας άνδρας που οδηγούσε ένα φορτηγάκι με ισπανικές πινακίδες συνελήφθη λίγο αργότερα στις 21:30 (τοπική ώρα) «εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο οδηγούσε» κοντά στον συναυλιακό χώρο Maassilo.

Ήδη από χθες ο δήμαρχος του Ρότερνταμ Άχμεντ Αμπουταλέμπ τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την πιθανότητα το φορτηγάκι αυτό να έχει σχέση με «μια τρομοκρατική απειλή». «Θα ήταν λάθος αυτή τη στιγμή να συνδέσουμε αυτά τα γεγονότα και να καταλήξουμε (…) ότι υπήρχε σχέδιο για επίθεση με φιάλες αερίου», επεσήμανε. Στη συνέχεια σήμερα περίπου στις 02:00 η αστυνομία πραγματοποίησε «έφοδο σε ένα σπίτι στο Μπραμπάντ. Ο ένοικός του, 22 ετών, συνελήφθη».

«Τη νύχτα διενεργήθηκε ευρεία έρευνα», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της η αστυνομία. Εξάλλου η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Ολλανδίας επεσήμανε ότι το επίπεδο απειλής στη χώρα παραμένει στο ίδιο επίπεδο που βρίσκεται από το 2013.