Την ιστορική αξία επικαλείται μια καναδική πόλη που αρνείται να αφαιρέσει τις σβάστικες από ένα δημόσιο πάρκο. Το σύμβολο των Ναζί κοσμεί μια άγκυρα στο Pointe-des-Cascades του Κεμπέκ.

Ο Corey Fleischer, που γυρνά στο Μόντρεαλ αφαιρώντας γκράφιτι με μηνύματα μίσους, προσπάθησε να καλύψει τις σβάστικες με μπογιά, σύμφωνα με το BBC. Όμως ο δήμαρχος της πόλης τον σταμάτησε και κάλεσε την αστυνομία προκειμένου να τον απομακρύνει από το πάρκο, με το επιχείρημα ότι η άγκυρα αποτελεί κομμάτι της τοπικής ιστορίας.

sv1

Την άγκυρα συνοδεύει ένα μήνυμα, στο οποίο σημειώνεται ότι πρόκειται για «σουβενίρ του Ναζισμού» και χρησιμοποιήθηκε στην Ευρώπη μετά το τέλος του πολέμου, πιθανότατα από ένα εμπορικό πλοίο που βρέθηκε το 1980.

Σε μια δήλωσή του στην ιστοσελίδα της πόλης, πάντως, ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι η άγκυρα ανήκε σε ένα εμπορικό πλοίο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι βρέθηκε από δύτες της περιοχής πριν από 25 χρόνια.

sv3

«Το Pointe-des-Cascades δεν επιδοκιμάζει τον Ναζισμό», υποστηρίζει ο δήμαρχος Gilles Santerre. «Η περιοχή μας έχει μια πανέμορφη κοινότητα και οικογενειακό πνεύμα και διοργανώνει εκδηλώσεις που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά».