Ευμενή σχόλια στη Ρωσία έχει προκαλέσει η θέση της ελληνικής κυβέρνησης να αρνηθεί να αποδεχτεί την ισοπέδωση των εγκλημάτων του φασισμού με τον κομμουνισμό όπως επιδιώκει να κάνει η ηγεσία της Εσθονίας, η οποία ασκεί αυτό το διάστημα την ευρωπαϊκή προεδρία.

Σωστά κάνουν οι Έλληνες και αγνοούν την αντικομουνιστική διάσκεψη στο Τάλλιν, δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Καλάσνικοφ. «Σε αντίθεση με πολλούς από τους λεγόμενους «νεοευρωπαίους», στην παλιά Ευρώπη κατανοούν πιο βαθιά τα πράγματα και απορώ πως δε βάζουν “χαλινάρι” στους Εσθονούς και άλλους που εκθέτουν έτσι τις αρχές της ΕΕ. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά την προσφορά των δικών τους κομμουνιστών στην αντιφασιστική πάλη και είναι λογικό που η κυβέρνηση πήρε θέση να μποϋκοτάρει την αντικομουνιστική αυτή σύναξη».

Στα ρεπορτάζ του ρωσικού Τύπου, το όνομα του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή έγινε μονομιάς γνωστό, και αναφέρονται τμήματα της δικής του δήλωσης για «απολύτως άστοχη και ερχόμενη σε αντίθεση με τις αξίες της ΕΕ», ιδέα του Τάλλιν να οργανώσει αντικομουνιστικό φόρουμ στα πλαίσια της ευρωπαϊκής της προεδρίας όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας, Ούρμας Ράινσαλου, επιχείρησε να αναδιπλωθεί λέγοντας ότι η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί «να ληφθεί ως μια προειδοποίηση ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πιο ευέλικτη δουλειά πάνω στο θέμα αυτό, να διευρύνουμε τη συζήτηση σε όλη την Ευρώπη…».

Ο επικεφαλής του τμήματος Ευρωπαϊκών πολιτικών ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Κονσταντίν Βόρονοφ, τονίζει στο ράδιο Σπούτνικ ότι η Εσθονία για μεγάλο χρονικό διάστημα παρουσίαζε το θέμα της μεγάλης χώρας εξ ανατολών της (Ρωσίας), ως την κύρια αιτία του κακού για την ίδια. Ωστόσο, στην Ευρώπη υπάρχει μια διαφορετική διάσταση.

Οι χώρες των Βαλκανίων για παράδειγμα, δεν συμμερίζονται τις εμμονές και τις φοβίες των χωρών της Βαλτικής. Αυτό το δείχνει ανάγλυφα η ελληνική θέση επί του θέματος, εξηγεί.