Στην «οργισμένη», όπως τη χαρακτηρίζει, αντίδραση της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις κατηγορίες που απευθύνει κατά της εσθονικής Προεδρίας της ΕΕ ότι με τη διοργάνωση της εκδήλωσης για τα θύματα των κομμουνιστικών καθεστώτων «παίζει πολιτικά παιχνίδια», αναφέρεται σημερινό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα Euractiv, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην απόφαση του Έλληνα υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή να απορρίψει την πρόσκληση για συμμετοχή της Ελλάδας στην εν λόγω εκδήλωση που πρόκειται να λάβει χώρα σήμερα στο Ταλίν με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών και απολυταρχικών καθεστώτων.

Το δημοσίευμα παραθέτει εκτενή αποσπάσματα από τη σχετική ανακοίνωση του υπουργού, ενώ σημειώνει ότι οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ είναι διχασμένες σχετικά με τη σκοπιμότητα μιας περαιτέρω διαίρεσης της κοινωνίας μέσω του διασυρμού των κομμουνιστικών καθεστώτων. Ενώ η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Πολωνία και η Ρουμανία ασκούν δριμύτατη κριτική προς τα έθνη που γιορτάζουν το κομμουνιστικό τους παρελθόν, η Βουλγαρία τηρεί διαφορετική στάση εγείροντας μνημείο προς τιμήν του πρώην «ισχυρού άνδρα» του καθεστώτος Τεοντόρ Ζίβκοφ παρατηρεί το δημοσίευμα.

Κληθείσα, εξάλλου, να σχολιάσει τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, εκπρόσωπος του εσθονικού υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε προς το Euractiv ότι «μόνο στην Εσθονία, υπήρξαν δεκάδες χιλιάδες θύματα από το σταλινικό καθεστώς ακόμα και μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου». «Το συνέδριο που λαμβάνει χώρα στις 23 Αυγούστου θα διερευνήσει την κληρονομιά που άφησαν πίσω τους τα εγκλήματα που διέπραξαν τα κομμουνιστικά καθεστώτα», εξηγεί. «Αυτή υπήρξε η εμπειρία της Εσθονίας που μοιράστηκαν και οι υπόλοιπες βαλτικές χώρες όπως και μερικές ακόμα Ανατολικές χώρες. Από την οπτική της Εσθονίας, η περίοδος αυτή έληξε μόλις πριν από 26 χρόνια», συμπληρώνει.