Το δρόμο για την αύξηση των αμερικανικών στρατιωτών στο Αφγανιστάν άνοιξε χθες, με τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ παρουσίασε τη νεα στρατηγική του για την περιοχή, υποστηρίζοντας ότι η απόσυρση από τη μακροβιότερη στρατιωτική συμπλοκή της Αμερικής δεν πρέπει να γίνει εσπευσμένα.

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο η νέα του προσέγγιση σκοπεύει να εμποδίσει το Αφγανιστάν να γίνει ασφαλής τόπος για ισλαμιστές μαχητές που είναι προσηλωμένοι σε επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ. Περιέγραψε επίσης μια σκληρότερη προσέγγιση στην αμερικανική πολιτική ως προς το Πακιστάν.

«Το αρχικό μου ένστικτο ήταν η απόσυρση» είπε στην ομιλία του, αλλά πρόσθεσε πως τον έπεισαν οι σύμβουλοί του της εθνικής ασφάλειας να ενισχύσει την στήριξη της κυβέρνησης στην Καμπούλ, που στηρίζει η Αμερική, ώστε να εμποδιστούν οι Ταλιμπάν να την ανατρέψουν.

Ο Τραμπ δεν ανέφερε πόσοι στρατιώτες θα αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αλλά ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις σκοπεύει να στείλει άλλους 4.000 που θα συμπληρώσουν τους 8.400 που ήδη έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν.

Ταλιμπάν: Η χώρα θα γίνει νεκροταφείο για τις ΗΠΑ

Το Αφγανιστάν κινδυνεύει να γίνει ένα «νέο κοιμητήριο» για τις ΗΠΑ αν δεν αποσύρουν σύντομα τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, ανακοίνωσαν σήμερα οι Ταλιμπάν έπειτα από την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να στείλει ενισχύσεις στη χώρα.

«Αν οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Αφγανιστάν, (η χώρα) θα μετατραπεί σύντομα σε ένα νέο κοιμητήριο γι αυτή την υπερδύναμη του 21ου αιώνα. Οι αμερικανοί ηγέτες θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό», αναφέρουν οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωσή τους.

 «Στρατηγικη βασισμένη σε συνθήκες, όχι χρονοδιαγράμματα»

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγός Τζον Νίκολσον δήλωσε χθες ότι η μελλοντική παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν θα βασίζεται στις «συνθήκες και όχι σε αυθαίρετα χρονοδιαγράμματα» μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αυτή η νέα στρατηγική σημαίνει ότι οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να κερδίσουν στο στρατιωτικό πεδίο. Τώρα είναι η ώρα να αποκηρύξουμε τη βία και να συμφιλιωθούμε» ανέφερε ο στρατηγός σε ανακοίνωσή του.