Νέα ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις προκάλεσε η χθεσινή σύλληψη του τουρκογερμανού αντικαθεστωτικού συγγραφέα Ντόγκαν Ακάνλι στην Ισπανία, έπειτα από ένταλμα σύλληψης(Red Notice)της Τουρκίας στην Ιντερπόλ. Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης ο Ακάνλι κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Άμεση ήταν η παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ζήτησε από τις ισπανικές αρχές να μην προχωρήσουν σε έκδοση του συγγραφέα, ο οποίος έχει γερμανικό διαβατήριο και διέφυγε πριν από 25 χρόνια στη Γερμανία λόγω πολιτικών διώξεων που υπέστη στην πατρίδα του. Μετά από σημερινή απόφαση ισπανικού δικαστηρίου ο Ντ. Ακάνλι αφέθηκε ελεύθερος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα. Η Τουρκία έχει τώρα στη διάθεσή της 40 μέρες για να ζητήσει την έκδοση του συγγραφέα προσκομίζοντας τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν πρέπει να καταχρώνται οργανισμοί, όπως η Interpol»

Στην υπόθεση Ακάνλι παρενέβη και η Γερμανίδα καγκελάριος. Στην εκπομπή του RTL «Στο ίδιο τραπέζι με την Α. Μέρκελ» η καγκελάριος εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απελευθέρωση του συγγραφέα λέγοντας ότι «δεν ήταν σωστό να συλληφθεί ο Ακάνλι, χαίρομαι που αφέθηκε ελεύθερος. Διεθνείς οργανισμοί, όπως η Interpol, δεν θα πρέπει να καταχρώνται για τέτοιους σκοπούς».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαιρέτισε την απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης και δήλωσε ότι «θα ήταν λυπηρό αν η Τουρκία κατάφερνε να στείλει στη φυλακή ανθρώπους στα πέρατα της Ευρώπης, που εναντιώνονται στον πρόεδρο Ερντογάν. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ισπανική δικαιοσύνη και γνωρίζω ότι οι φίλοι και εταίροι μας γνωρίζουν ποιος είναι το διακύβευμα», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός.