Ένας Γερμανός συγγραφέας τουρκικής καταγωγής, ο Ντογάν Ακανλί, συνελήφθη χθες στην Ισπανία κατόπιν αιτήματος των τουρκικών αρχών, όπως έγινε γνωστό από τον βουλευτή των Πρασίνων της Γερμανίας Φόλκερ Μπεκ, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτικά κίνητρα πίσω από τη σύλληψη αυτή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ζήτησα από το υπουργείο Εξωτερικών να παρέμβει αμέσως στις ισπανικές αρχές για να εμποδίσει την έκδοσή του στην Τουρκία», είπε ο βουλευτής. Ούτε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, ούτε το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας έχουν κάνει κάποια ανακοίνωση για το θέμα. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger, η οποία επικαλείται τον Γερμανό δικηγόρο του Ακανλί, ο συγγραφέας συνελήφθη σήμερα το πρωί στη Γρανάδα από Ισπανούς αστυνομικούς, με βάση ένταλμα που είχε εκδοθεί από την Ιντερπόλ.

Ο Ακανλί γεννήθηκε στην Τουρκία το 1957 αλλά ζει από το 1992 στην Κολονία και έχει λάβει τη γερμανική υπηκοότητα. Είναι κυρίως γνωστός για την τριλογία που έχει γράψει με θέμα τη γενοκτονία των Αρμενίων και έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν από τις τουρκικές αρχές. Το 2010, κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, συνελήφθη κατηγορούμενος για ένοπλη ληστεία που υποτίθεται ότι διέπραξε το 1989. Αν και αθωώθηκε, το Εφετείο διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης αυτής.

«Πρόκειται για ένα ενορχηστρωμένο κυνήγι της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον των σκεπτόμενων ανθρώπων που της ασκούν κριτική», σχολίασε ο δικηγόρος του, ο Ιλιάς Ουγιάρ, μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel. Σήμερα κρατούνται στην Τουρκία 10 Γερμανοί πολίτες, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν και την τουρκική υπηκοότητα. Μεταξύ αυτών είναι και ο δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ, ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.