Πλήρη εξάρθρωση του πυρήνα που ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Καταλονία «βλέπουν» οι ισπανικές αρχές. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, οι αρχές θα ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη και σε τουριστικά σημεία ενώ εξετάζουν την πιθανότητα οι δράστες να διατηρούσαν επαφές με άλλες, γειτονικές χώρες.

Τόνισε επίσης πως η Ισπανία θα διατηρήσει το επίπεδο συναγερμού στη βαθμίδα 4, δηλαδή μία βαθμίδα κάτω από το μέγιστο επίπεδο που θα σήμαινε ότι επίκειται μια τρομοκρατική επίθεση, μετά τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Καταλονία, μία στη Βαρκελώνη και μία στο Καμπρίλς.

Από την επίθεση στη Βαρκελώνη, στην πολυσύχναστη Las Ramblas, έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από εκατό ενώ στη συνέχεια, στο χτύπημα στο Καμπρίλς, άλλη μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και άλλοι έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

«Θα ανακατευθύνουμε τις προσπάθειές μας σε κάθε μέρος ή περιοχή που χρειάζεται ειδική προστασία» εξήγησε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι ισπανικές αρχές έχουν μέχρι στιγμής συλλάβει τέσσερις υπόπτους. Πέντε μέλη του πυρήνα σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά στο Καμπρίλς και άλλα τρία, μεταξύ αυτών και ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ, έχουν ταυτοποιηθεί. Οι δύο από τους τρεις υπόπτους ενδέχεται να σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, σε έκρηξη σε σπίτι στην πόλη Αλκανάρ, όπου στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως παρασκευάζονταν εκρηκτικά.

Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο 22χρονος Μαροκινός Γιουνές Αμπουγιακούμπ, που καταζητείται από την αστυνομία, είναι πιθανότατα ο οδηγός του βαν που παρέσυρε τους πεζούς στη Βαρκελώνη. Ο Μούσα Ουκαμπίρ, 17 ετών, που θεωρείτο αρχικά βασικός ύποπτος, διαπιστώθηκε ότι ήταν μεταξύ των πέντε ανδρών που σκοτώθηκαν από αστυνομικούς στο Καμπρίλς. Ο Αμπουγιακούμπ κατοικούσε στην πόλη Ριπόλ, στα βόρεια της Βαρκελόνης. Η αστυνομία συνέλαβε τρεις υπόπτους στο Ριπόλ και άλλον έναν στο Αλκανάρ.