Την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στην ισπανική πόλη Καμπρίλς, όπου ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τουλάχιστον έξι τραυματίστηκαν, ανέλαβε σήμερα το Ισλαμικό Κράτος.

Η επίθεση έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά από εκείνη στη Βαρκελώνη, όπου σκοτώθηκαν δεκατρείς άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από εκατό.

Την ανάληψη ευθύνης μετέδωσε το προπαγανδιστικό όργανό του ISIS, το «πρακτορείο» Amaq.

Το ΙΚ, που είχε αναλάβει μέχρι τώρα την ευθύνη μόνο για την επίθεση της Πέμπτης στη Βαρκελώνη, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι «δύο αποσπάσματα τζιχαντιστών» διέπραξαν τις δύο επιθέσεις που είχαν ως στόχο «συγκεντρώσεις των σταυροφόρων».

Η οργάνωση αναφέρεται με λεπτομέρειες στις επιθέσεις που διέπραξαν: «Το πρώτο απόσπασμα τζιχαντιστών χρησιμοποίησε όχημα εναντίον μιας συγκέντρωσης σταυροφόρων στη συνοικία Ράμπλα της Βαρκελώνης, κατόπιν ανέτρεψε δύο αστυνομικούς σε μπλόκο αφού επιτέθηκε με όπλα σε ένα μπαρ κοντά στη Ράμπλα. Ένα δεύτερο απόσπασμα παρέσυρε τους σταυροφόρους με ένα φορτηγάκι στην κωμόπολη Καμπρίλς» αναφέρεται.

Η καταλανική αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι δύο αστυνομικοί παρασύρθηκαν από αυτοκίνητο το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια ελέγχων στη Βαρκελώνη. Δεν ήταν όμως σε θέση να διευκρινίσει αν το επεισόδιο αυτό συνδεόταν με την επίθεση στη Ράμπλα.

Οι επιθέσεις στην Καταλονία είναι οι πρώτες στην Ισπανία για τις οποίες αναλαμβάνει την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος. Τον Μάρτιο του 2004 μέλη της Αλ Κάιντα είχαν τοποθετήσει βόμβες σε τρένα στη Μαδρίτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 191 άνθρωποι.