Ανατρέπει ο επικεφαλής της αστυνομίας της Καταλονίας τη θεωρία πως ο δράστης της επίθεσης στη Βαρκελώνη ήταν μεταξύ των πέντε υπόπτων για τρομοκρατία που πυροβόλησαν και σκότωσαν οι αρχές στο Καμπρίλς.

Την πληροφορία αυτή είχαν μεταδώσει χθες ισπανικά μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζοντας πως ο άνθρωπος που οδήγησε το βαν πάνω σε πεζούς στο πιο πολυσύχναστο δρόμο της πόλης, τη Las Ramblas, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από εκατό, είχε σκοτωθεί κατά την αντιμετώπιση του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Καμπρίλς.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Καταλονίας Τζουζέπ Λιουίς Τραπέρο τόνισε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ανάμεσα στους πέντε που σκοτώθηκαν. «Παραμένει πιθανό αλλά, αντίθετα με όσα ξέραμε πριν από τέσσερις ώρες, αποδυναμώνεται» είπε μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο της περιοχής.

Έτσι, ο δράστης της επίθεσης είναι πιθανόν να είναι ακόμα ζωντανός και ασύλληπτος.

Την ευθύνη για την επίθεση της Πέμπτης το Ισλαμικό Κράτος, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για αντίποινα εναντίον των χωρών που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που δρα εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Συρία.

Από την επίθεση στο Καμπρίλς σκοτώθηκε μια Ισπανίδα. Πολλοί πολίτες κι ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Καταλονίας, η έρευνα επικεντρώνεται σε σπίτι στο Αλκανάρ, νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης, που ισοπεδώθηκε από έκρηξη λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Οι αρχές υποπτεύονται ότι το κτίριο χρησιμοποιείτο για την προετοιμασία επιθέσεων μεγάλης κλίμακας στη Βαρκελώνη, αλλά η έκρηξη ανάγκασε τους δράστες να προχωρήσουν σε πιο «πρόχειρες» επιθέσεις.

Η αστυνομία έχει συλλάβει τέσσερις ανθρώπους στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις, τρεις Μαροκινούς κι έναν Ισπανό, κάτοικο του ισπανικού θύλακα Μελίγια στη Βόρεια Αφρική. Οι ύποπτοι είναι μεταξύ 21 και 34 ετών και κανένας τους δεν έχει ιστορικό που να τον συνδέει με την τρομοκρατία. Έχουν αναγνωριστεί άλλοι τρεις ύποπτοι, που διαφεύγουν τη σύλληψη. Σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ, πιθανόν οι δύο σκοτώθηκαν όταν σημειώθηκε η έκρηξη στο Αλκανάρ, ενώ ένας Μαροκινός καταζητείται από την αστυνομία.

Στο μεταξύ η αστυνομία στη Γαλλία αναζητεί τον οδηγό ενός λευκού Renault Kangoo το οποίο μπορεί να χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι που ενεπλάκησαν στην επίθεση στη Βαρκελώνη, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στη γαλλική αστυνομία.

Από τους συνολικά 126 ανθρώπους που τραυματίστηκαν στη Βαρκελόνη και στο Καμπρίλς, οι 65 εξακολουθούν να νοσηλεύονται και 17 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι νεκροί και οι τραυματίες είναι υπήκοοι 34 χωρών, από το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες ως τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα.