Στους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητας προσπαθούν να επανέλθουν κάτοικοι και επισκέπτες της Βαρκελώνης μετά το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στο κέντρο της καταλονικής πρωτεύουσας, που προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από εκατό.

Ο ακόλουθος Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Μαδρίτη, Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ισπανική κοινωνία προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητα.

Σήμερα, όπως είπε, ο δρόμος όπου έγινε χθες το τρομοκρατικό χτύπημα, δόθηκε στην κυκλοφορία και απομακρύνθηκε το φορτηγάκι της τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ λειτουργούν κανονικά και οι σταθμοί του μετρό.

Εξάλλου, στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα, στο σημείο της επίθεσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων παρουσία του βασιλιά Φελίπε, του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, μελών της ισπανικής και της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας.

Ο Ισπανός βασιλιάς στο μήνυμά του αναφέρθηκε στην ενότητα των Ισπανών λέγοντας: «Ενωμένοι θα νικήσουμε».

Από την πλευρά της ελληνικής κοινότητας, όπως είπε ο κ. Σωτηρόπουλος, δεν έχει αναφερθεί κάποιο περιστατικό, ενώ η σύζυγος του Έλληνα, που είναι Γερμανίδα και τραυματίστηκε κατά την επίθεση, υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση.

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε και ο Δημήτρης Καϊμάκης, που διατηρεί εστιατόριο λίγα τετράγωνα πιο κάτω από το σημείο του τρομοκρατικού χτυπήματος.

Όπως είπε ο κ. Καϊμάκης μετά την επίθεση επικράτησε πανικός ανάμεσα στον κόσμο. «Ο φόβος κυρίευσε τους ανθρώπους κι αυτός έγινε ακόμα μεγαλύτερος εξαιτίας των ψευδών ειδήσεων που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για άλλα τρομοκρατικά χτυπήματα ή για πυροβολισμούς σε ολόκληρη την πόλη», είπε ο Έλληνας επιχειρηματίας.

«Οι εικόνες ήταν αποτρόπαιες παντού κόσμος έτρεχε δεξιά και αριστερά, χωρίς να ξέρει πού να πάει, τι να κάνει. Χωρίς να καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει», δήλωσε ο κ. Καϊμάκης.

Ωστόσο, σημείωσε, ότι σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο ήρεμα. «Ο κόσμος κυκλοφορεί στους δρόμους, αλλά φοβάται. Όλοι μιλάνε για την τρομοκρατική επίθεση και προσπαθούν να καταλάβουν τι έγινε και γιατί;», είπε και πρόσθεσε ότι «υπάρχει φόβος και επιφυλακτικότητα, ο κόσμος κυκλοφορεί, αλλά δεν μπορεί να αισθανθεί ασφαλής. Δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί και από πού».