Περιορισμένη ήταν χθες και θα είναι και σήμερα, Σάββατο, η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των γερμανικών βουλευτικών εκλογών προκειμένου να αποδοθεί φόρος τιμής στα θύματα των επιθέσεων στην Ισπανία.

Την ανακοίνωση έκαναν η ίδια καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο κύριος αντίπαλός της, ο Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς.

Σ΄αυτές τις «ώρες θλίψης», οι ηγέτες των κύριων κομμάτων συμφώνησαν να μην υπάρχει μουσική στις συγκεντρώσεις τους και να τηρήσουν σιγή στη μνήμη των νεκρών, δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μέρκελ, η οποία θα διεκδικήσει στις 24 Σεπτεμβρίου μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία.

Ωστόσο η προεκλογική εκστρατεία δεν θα ανασταλεί, καθώς «είναι επίσης μια γιορτή της δημοκρατίας και κατά συνέπεια μια γιορτή της ελευθερίας μας», κάτι που «οι τρομοκράτες δεν καταλαβαίνουν», υπογράμμισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η τρομοκρατία δεν πρέπει να μας νικήσει ποτέ» ούτε «να μας απομακρύνει από τον τρόπο ζωής μας», τόνισε η καγκελάριος.

Ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός της Μάρτιν Σουλτς είχε κι αυτός δηλώσει το πρωί πως η προεκλογική εκστρατεία θα «περιοριστεί» και πως με την καγκελάριο έχουν «κοινή βούληση να μην αφήσουν καθόλου χώρο στον τρόμο».

Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ έδωσε εξάλλου εντολή οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια, δήλωσε ο εκπρόσωπός του στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ωστόσο το κόμμα της λαϊκιστικής δεξιάς «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) χαρακτήρισε ήδη από σήμερα το πρωί τις επιθέσεις στην Καταλονία προϊόν «του ανοίγματος των συνόρων και της χαλαρής μεταναστευτικής πολιτικής».

«Η αφελής κουλτούρα της υποδοχής (‘Willkommenskultur’) θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας, σκοτώνει ανθρώπους και θέτει υπό αμφισβήτηση την ειρήνη μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αρχηγός του για τις βουλευτικές εκλογές Αλίτσε Βάιντελ.