Τουλάχιστον δώδεκα Αμερικανοί ναυτικοί, μεταξύ αυτών και ο πλοίαρχος και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη, αναμένεται να τιμωρηθούν για τη σύγκρουση του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Fitzgerald και φορτηγού πλοίου από τις Φιλιππίνες, που είχε γίνει τον Ιούνιο.

«Χάσαμε την εμπιστοσύνη στις ηγετικές τους ικανότητες» δήλωσε ο ναύαρχος Μπιλ Μοράν, υποδιοικητής ναυτικών επιχειρήσεων, προαναγγέλλοντας την απομάκρυνση του πλοιάρχου, του αντιπλοιάρχου και του υποπλοιάρχου.

Διοικητικές τιμωρίες προβλέπονται για περίπου δώδεκα ναύτες.

Οι έρευνες για τη σύγκρουση του USS Fitzgerald με το μεγάλο ACX Crystal συνεχίζονται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ιαπωνία, καθώς έγινε σε αίθριο καιρό, νότια του Κόλπου του Τόκιο.

Στη σύγκρουση, η οποία δημιούργησε σοβαρό ρήγμα στο πολεμικό κάτω από τον ίσαλο, σκοτώθηκαν επτά Αμερικανοί ναύτες. Πρόκειται, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, για τη μεγαλύτερη απώλεια ναυτικών σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο από το 2000, όταν βομβαρδίστηκε το αντιτορπιλικό USS Cole στον Κόλπο του Άντεν της Υεμένης.

Σύμφωνα με την έκθεση του Αμερικανικού Ναυτικού, εξήντα δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση είχε πλημμυρίσει εντελώς ένα διαμέρισμα του πολεμικού πλοίου με κουκέτες. Περίπου 25 από τους 35 ναύτες κατάφεραν να βγουν παρά τα αντικείμενα που επέπλεαν γύρω τους και δύο από αυτούς παρέμειναν στη σκάλα στο διαμέρισμα, βοηθώντας άλλους να βγουν. «Οι επιλογές που έκαναν αυτοί οι δύο ναύτες φαίνεται να έσωσαν τη ζωή τουλάχιστον δύο συναδέλφων των» αναφέρεται.

Ο πλοίαρχος είχε εγκλωβιστεί στο διαμέρισμά του και πέντε ναύτες έσπασαν την πόρτα. «Ακόμα και όταν άνοιξε η πόρτα, συντρίμμια και έπιπλα από πίσω εμπόδιζαν την είσοδο και την έξοδο» προστίθεται στην ανακοίνωση. Οι ναύτες προσδέθηκαν μεταξύ τους με ζώνη και διέσωσαν τον πλοίαρχο, ο οποίος εκείνη τη χρονική στιγμή βρισκόταν να κρέμεται στα πλευρά του πλοίου.