Μπορεί η διαμάχη και το τεταμένο κλίμα ανάμεσα στο Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία- και άλλες γειτονικές χώρες- να συνεχίζονται αμείωτα από τον Ιούνιο, ωστόσο το Ριάντ ανακοίνωσε χθες πως θα υποδεχθεί πολίτες του Κατάρ στο ετήσιο προσκύνημα, το χατζ, φέτος στη Μέκκα, την ιερότερη πόλη των μουσουλμάνων.

Όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA, και αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, το συνοριακό πέρασμα στη Σαλβά θα ανοίξει για τους Καταριανούς που έρχονται για προσκύνημα, χωρίς να χρειαστούν ηλεκτρονικές άδειες διέλευσης. Θα επιτραπεί η διέλευση όχι μόνο όσων μετακινούνται οδικών αλλά και όσων φτάνουν στα δύο αεροδρόμια του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση ηγετών των δύο χωρών, του διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας πρίγκηπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και του σεΐχη του Κατάρ Αμπντάλα Μπιν Αλί Μπιν Αμπντάλα Μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι.

Το Κατάρ είχε κατηγορήσει τους Σαουδάραβες ότι πολιτικοποίησαν το ιερό προσκύνημα – που αποτελεί θρησκευτική υποχρέωση τουλάχιστον μια φορά στη ζωή κάθε μουσουλμάνου – και τον περασμένο μήνα απευθύνθηκε στον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για θρησκευτικές ελευθερίες, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσουν όσοι Καταριανοί θέλουν να ταξιδέψουν στη Μέκκα φέτος.

Εξαπολύοντας κατηγορίες για υποστήριξη της τρομοκρατίας κατά του Κατάρ, κάτι που η χώρα αρνείται, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέβαλαν κυρώσεις στη Ντόχα και διέκοψαν κάθε μεταφορική σύνδεση με τη χώρα.