Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που κάνουν πορεία προς το κέντρο της πόλης Χομς, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Υπήρχαν τουλάχιστον 70.000 διαδηλωτές. Κάνουν πορεία προς το κέντρο της πόλης και οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να τους σταματήσουν. Εκτοξεύουν δακρυγόνα», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν του Παρατηρητηρίου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε ότι οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να προσεγγίσουν την πλατεία Αλ Σάα.

Σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο YouTube, ακούστηκαν πυρά όπλων καθώς κάτοικοι της Χομς φώναζαν και ζητούσαν βοήθεια από τους παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου.

Οι διαδηλωτές φαίνονται να ενθαρρύνθηκαν από την επίσκεψη των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου στη Χομς για να εκτιμήσουν εάν οι αρχές της Συρίας τερμάτισαν την καταστολή των διαδηλώσεων που διαρκεί εννέα μήνες με κεντρικό αίτημα την απομάκρυνση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία.

Το συριακό τηλεοπτικό δίκτυο Ντούνια μετέδωσε ότι οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου ολοκλήρωσαν την πρώτη ημέρα της αποστολής τους στην Χομς και θα συνεχίσουν την περιοδεία τους στην περιοχή αύριο. Η Χομς, που αποτελεί επίκεντρο των διαδηλώσεων, ήταν ένας από τους πρώτους σταθμούς τους.