Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν ανέβαλε την απόφαση για την εκτόξευση πυραύλων κοντά στο νησί Γκουάμ, που αποτελεί αμερικανική επικράτεια, περιμένοντας να δει τι θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Την είδηση μετέδωσαν χθες τα επίσημα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ οι ΗΠΑ δήλωναν ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών εξαρτάται από τον Κιμ.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έχουν προετοιμαστεί για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, γεγονός που έχει εξοργίσει τον Βορρά, και ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι εξακολουθεί να ισχύει το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Πιονγκγιάνγκ στα προκλητικά σχέδιά της.

Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά από δύο εβδομάδες, ο Κιμ επιθεώρησε τη διοίκηση του στρατού τη Δευτέρα, εξετάζοντας σχέδιο εκτόξευσης τεσσάρων πυραύλων που έχουν στόχο να πέσουν κοντά στο Γκουάμ, στον Ειρηνικό, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο KCNA.

«Είπε ότι εάν οι Γιάνκηδες επιμείνουν σε πολύ επικίνδυνες και απερίσκεπτες πράξεις στην κορεατική χερσόνησο και την περιοχή της, δοκιμάζοντας την αυτοκυριαρχία της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, η τελευταία θα πάρει μια σημαντική απόφαση, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί» μετέδωσε το πρακτορείο.

Το σχέδιο εκτόξευσης ανέβασε τους τόνους στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα και είναι χαρακτηριστικό πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν δίστασε να πει ότι ο αμερικανικός στρατός είναι σε θέση μάχης, εάν η Βόρεια Κορέα φερθεί απερίσκεπτα.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ωστόσο υιοθέτησαν πιο ήπιους τόνους τις τελευταίες ημέρες. Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, όταν ερωτήθηκε χθες για την αναβολή των σχεδίων εκτόξευσης από τη Βόρεια Κορέα, είπε ότι εναπόκειται στον Κιμ να αποφασίσει εάν θέλει να μιλήσει στις ΗΠΑ. «Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για την εξεύρεση οδού προς τον διάλογο, αλλά αυτό εξαρτάται από αυτόν» είπε.

Σε φωτογραφίες που δημοσίευσε το KCNA με την είδηση, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Κιμ εμφανίζεται να κρατά μια ράβδο και να κοιτά έναν χάρτη με τη διαδρομή πτήσης των πυραύλων που φαίνεται να ξεκινά από τις ανατολικές ακτές της Βόρειας Κορέας, διασχίζοντας την Ιαπωνία προς το Γκουάμ.

Η Βόρεια Κορέα έχει επανειλημμένα απειλήσει τις ΗΠΑ και τις βάσεις των με επίθεση, και παρόμοιες φωτογραφίες έχουν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο η Πιονγιάνγκ να προχωρήσει ποτέ στην υλοποίηση των απειλών της.