Ο Πρόεδρος N. Αναστασιάδης είναι έτοιμος να επανέλθει ακόμη και αύριο στο τραπέζι των συνομιλιών για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, εφόσον η Τουρκία είναι έτοιμη να υλοποιήσει τις παραμέτρους που έθεσε ο Γ.Γ. των ΗΕ στα θέματα Ασφάλειας, Εγγυήσεων, παρεμβατικών δικαιωμάτων και κατοχικών στρατευμάτων, αναφέρει κυβερνητική ανακοίνωση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε γραπτή δήλωση με αφορμή τη σημερινή μαύρη επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση καλούν την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο, αποσύροντας τα στρατεύματά της από την Κύπρο και τερματίζοντας όλες τις συνέπειες της εισβολής και της κατοχής.

Η Λευκωσία, προστίθεται, καλεί επίσης την Άγκυρα να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις και τις απαράδεκτες αξιώσεις που προέβαλε στο Κραν Μοντάνα και οδήγησε τη διαδικασία σε ναυάγιο, προκειμένου η Κύπρος να καταστεί ένα ανεξάρτητο, φυσιολογικό, ευρωπαϊκό κράτος, στο οποίο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα απολαμβάνουν από κοινού τα οφέλη της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνδημιουργίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί επίσης τις πολιτικές δυνάμεις, πέρα και μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες, σε μια ειλικρινή συνεργασία προς αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Η ανακοίνωση για τις μνήμες του Αττίλα 2

Σε ανακοίνωση του αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου, αναφέρεται ότι η σημερινή μέρα ξυπνά μαύρες μνήμες για τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής που επέφερε σωρεία δεινών στον Κυπριακό λαό.

Στις 14 Αυγούστου 1974, ο Αττίλας ολοκλήρωσε το αποτρόπαιο έγκλημά του στην Κύπρο με την κατάληψη της Αμμοχώστου, της Καρπασίας και της Μόρφου, που οδήγησε στη συνεχιζόμενη προσφυγοποίηση σχεδόν 200.000 Ελληνοκυπρίων και σε εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους, των οποίων η τύχη δεν έχει ακόμα διακριβωθεί.

Εξάλλου, κόμματα και οργανώσεις, σε διακηρύξεις τους αναφέρουν ότι η σημερινή ημέρα είναι ημέρα προβληματισμού, μνήμης και τιμής για όσους έχασαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Τονίζουν παράλληλα την ανάγκη εθνικής συναίνεσης και ενότητας για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και απαιτήσεων αλλά και για την εξεύρεση λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο και τον λαό