Έρευνα για το ενδεχόμενο παραβίασης πολιτικών δικαιωμάτων, σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες ένας άνδρας έριξε το αυτοκίνητό του πάνω στο πλήθος, στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, άρχισε το FBI. Μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο από την ενέργεια αυτή, ενώ ήταν σε εξέλιξη συγκρούσεις ανάμεσα σε ακροδεξιούς και αντιδιαδηλωτές.

Η έναρξη της έρευνας ανακοινώθηκε από τη διεύθυνση του FBI στο Ρίτσμοντ.

Οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Σάρλοτσβιλ σηματοδοτούν την επανεμφάνιση του κινήματος της υπεροχής των λευκών κάτω από το λάβαρο «alt-right», έπειτα από χρόνια που βρισκόταν στη σκιά στην αμερικανική πολιτική σκηνή, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο το Reuters.

Στο στόχαστρο βρέθηκε για την υπόθεση αυτή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε πως «πολλές πλευρές» εμπλέκονται στα επεισόδια στο Σάρλοτσβι, με πολλές φωνές, από όλο το πολιτικό φάσμα να τον κατηγορούν πως απέφυγε να καταγγείλει την άκρα δεξιά.

«Παρακολουθούμε από κοντά τα τρομερά γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια» είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους μιλώντας από το γήπεδό του για γκολφ στο Νιου Τζέρσεϊ. «Καταδικάζουμε με τους εντονότερους δυνατούς όρους αυτή τη φοβερή επίδειξη μίσους, μισαλλοδοξίας και βίας από πολλές πλευρές». Όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε α΄ν πιστεύει πως ήταν αρκετά αυστηρός με τους λευκούς εθνικιστές, εκείνος δεν απάντησε.

Εξέχοντες Δημοκρατικοί, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των πολιτών και μερικοί Ρεπουμπλικανοί είπαν ότι είναι ασυγχώρητο για τον πρόεδρο το γεγονός ότι δεν κατήγγειλε τους υποστηρικτές της λευκής υπεροχής.

«Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να αποκαλούμε το κακό με το όνομά του» έγραψε στο Twitter ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Κόρι Γκάρντνερ. «Αυτοί ήταν λευκοί ρατσιστές και το ζήτημα ήταν εσωτερικό» δήλωσε ο Γκάρντνερ, πρόεδρος της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής της Γερουσίας, η οποία είναι αρμόδια για να βοηθάει Ρεπουμπλικανούς να εκλέγονται στη Γερουσία.

Η Νάνσι Πελόζι, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ανέφερε επίσης σε μήνυμά της στο Twitter που απευθυνόταν στον πρόεδρο: «Επαναλάβατε μετά από μένα, @realDonaldTrump: η θεωρία της υπεροχής των λευκών είναι μια προσβολή προς τις αμερικανικές αξίες».