Για το προσφυγικό, το μεταναστευτικό και τους τρόπους με τους οποίους θα υπάρξει τρόπος επίλυσης μίλησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την ιταλική εφημερίδα «La Stampa».

«Είναι αλήθεια ότι οι αριθμοί τον Ιούλιο μειώθηκαν και αυτό είναι μία καλή είδηση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να βγουν οριστικά συμπεράσματα: Ξέρουμε ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι περιμένουν να επιβιβασθούν, και είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει, σύντομα, ένα νέο κύμα αναχωρήσεων από τη Λιβύη», υποστήριξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Όπως προσθέτει, η Ευρώπη ενισχύει τη συνεργασία με τη Λιβύη και τις υπόλοιπες αφρικανικές χώρες, όπως την Αίγυπτο και την Αλγερία, η οποία δείχνει διάθεση συνεργασίας. Ο αρμόδιος επίτροπος υποδεικνύει τρεις οδούς για τη διαχείριση της κρίσης: την ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, την αναδιανομή όσων δικαιούνται να παραμείνουν στην Ευρώπη και τον πιο γρήγορο επαναπατρισμό όσων δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.

Παράλληλα, τόνισε ότι λόγω της επικινδυνότητας της υπάρχουσας κατάστασης, σε αυτήν τη φάση, δεν μπορούν να ανοίξουν hotspots της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Λιβύη.

«Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες προς τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, έσωσαν πολλές ζωές. Δεδομένης της κατάστασης, όμως, σε ανοικτή θάλασσα, χρειάζεται ένας συντονισμός. Η Ιταλία πρότεινε τον σχετικό κώδικα και εμείς τον στηρίζουμε, πρέπει να τύχει σεβασμού», συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Με αναφορά στον κανονισμό του Δουβλίνου για την παροχή ασύλου, υπογράμμισε ότι «δεν έχει επινοηθεί για την αντιμετώπιση μίας κρίσης σαν και αυτή που διανύουμε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα σύστημα ανακατανομής σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης».

«Το σύστημα αυτό πρέπει να γίνει δεκτό, με κοινό αίσθημα κατανόησης», διότι «χρειάζεται πολιτική βούληση και εμπιστοσύνη», δήλωσε καταληκτικά ο κ. Αβραμόπουλος.