Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας.

Προειδοποίηση προς τη Βόρεια Κορέα απέστειλε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι η Πιονγιάνγκ θα βρεθεί αντιμέτωπη με «φωτιά και μανία που ο κόσμος δεν έχει δει ξανά», εάν συνεχίσει να εκτοξεύει απειλές κατά των ΗΠΑ.

«Η Βόρεια Κορέα καλά θα κάνει να μην απειλήσει ξανά τις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ σε δημοσιογράφους από το Εθνικό Κλαμπ Γκολφ Τραμπ στο Μπέντμιστερ του Νιου Τζέρσεϊ.

Η απειλή ήρθε αργότερα, καθώς η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι «εξετάζει προσεκτικά» σχέδιο επίθεσης με πυραύλους εναντίον της νήσου Γκουάμ του Ειρηνικού, που αποτελεί επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στη Βόρεια Κορέα ότι οποιαδήποτε απειλή εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών θα αντιμετωπιστεί με «φωτιά και οργή».

Εκπρόσωπος του Λαϊκού Στρατού της Κορέας δήλωσε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters μέσω του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA ότι το πρόγραμμα επίθεσης θα «τεθεί σε εφαρμογή οποιαδήποτε στιγμή με πολλαπλό και διαδοχικό τρόπο» μόλις λάβει την απόφαση ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιόνγκ Ουν.

Σε άλλη δήλωση που αποδίδεται σε διαφορετικό εκπρόσωπο του στρατού, η Βόρεια Κορέα δήλωσε επίσης ότι μπορεί να εκτελέσει μια επίθεση για προληπτικούς λόγους εάν οι ΗΠΑ εκδηλώσουν σημάδια πρόκλησης.

Νωρίτερα, δημοσίευμα της Washington Post ανέφερε ότι η Πιονγιάνγκ έχει καταφέρει να ολοκληρώσει, σύμφωνα με τα απόρρητα συμπεράσματα εμπειρογνωμόνων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, τη σμίκρυνση πυρηνικών κεφαλών που θα επιτρέπει την εφαρμογή τους στους διηπειρωτικούς πυραύλους που ήδη μπορούν και εκτοξεύουν οι Βορειοκορεάτες.

 

Αυτή η δυνατότητα σηματοδοτεί τη σημαντική πρόοδο που κατέγραψε η Πιονγκγιάνγκ, η οποία αναδεικνύεται πλέον σε αυτοτελή πυρηνική δύναμη.

Έως σήμερα, το βορειοκορεατικό καθεστώς έχει προχωρήσει στη δοκιμή πολλών ατομικών βομβών και έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία δύο εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, που μπορούν να πλήξουν τις ΗΠΑ, όμως η ικανότητά της να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε πύραυλο παρέμενε υπό αμφισβήτηση.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν σε γενικές γραμμές πεπεισμένες ότι αν και πέρασαν 10 χρόνια από την πρώτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, τον Οκτώβριο του 2006, η Βόρεια Κορέα χρειαζόταν ακόμη κάποια χρόνια για να πετύχει την σμίκρυνση μιας ατομικής βόμβας, κάτι που αποτελεί μια περίπλοκη διαδικασία.

«Η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα παρήγαγε πυρηνικά όπλα που μπορούν να εφαρμοστούν σε βαλλιστικούς πυραύλους, περιλαμβανομένων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων» είναι το συμπέρασμα της έκθεσης.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διαθέτει περίπου 60 ατομικές βόμβες.

Σύμφωνα με το Reuters, σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ρι Γιονγκ Χο, ανέφερε ότι είναι έτοιμη να δώσει στις ΗΠΑ ένα «σκληρό μάθημα» με την πυρηνική της δύναμη εάν υπάρξουν στρατιωτικές ενέργειες εναντίον της. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Β. Κορέα δεν πρόκειται να βάλει το πυρηνικό της πρόγραμμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ο υπουργός χαρακτηρίζει τις νέες κυρώσεις από τον ΟΗΕ «κατασκευασμένες» και προειδοποιεί πως θα υπάρξουν «απαντήσεις».

Το περασμένο Σάββατο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ομόφωνη απόφασή του επέβαλε νέες κυρώσεις κατά της Β. Κορέας με ψήφους 15-0. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, η απόφαση στέλνει ένα δυνατό μήνυμα προς την Πιονγιάνγκ δίνοντάς της παράλληλα τη δυνατότητα να επιλέξει τη συνεργασία. Από την πλευρά της, πάντως, η Β. Κορέα, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της KCNA, απέρριψε τις κυρώσεις υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν τη κυριαρχία της, ενώ δήλωσε ότι θα προχωρήσει στις «σωστές ενέργειες». «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από το να πιστεύουν οι ΗΠΑ ότι το έδαφός τους είναι ασφαλές από την άλλη πλευρά του ωκεανού», ανέφερε χαρακτηριστικά το KCNA.