Ο άνθρωπος που φόρεσε πρώτος το κοστούμι από καουτσούκ για να υποδυθεί τον αυθεντικό Γκοτζίλα, το τέρας που κατέστρεφε τις πόλεις της Ιαπωνίας με την τεράστια ουρά του, πέθανε χθες σε ηλικία 88 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κινηματογραφική εταιρία Toho.

Ο Χαρούο Νακατζίμα, που φόρεσε το γνωστό δυσκίνητο κοστούμι του τέρατος, το οποίο αναδύθηκε από τα βάθη της θάλασσας ύστερα από τη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου στην αυθεντική ταινία Godzilla του 1954, πέθανε από πνευμονία, δήλωσε εκπρόσωπος της Toho.

Το πρώτο κοστούμι ζύγιζε 100 κιλά και ήταν τόσο δύσκολο να αναπνεύσει κανείς ώστε είχε προσαρτηθεί σε αυτό ένας σωλήνας οξυγόνου, είχε δηλώσει ο Νακατζίμα στο παρελθόν. Έπαιξε το τέρας σε 12 ταινίες, έως το 1972 όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρώτος Γκοτζίλα -το όνομά του είναι ένας συνδυασμός του «γορίλα» και της ιαπωνικής λέξης για φάλαινες- συμβόλιζε τα πυρηνικά όπλα καθώς είχαν περάσει λιγότερο από 10 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, καθώς και τη δυσαρέσκεια απέναντι στις ΗΠΑ, που μόλις είχαν πραγματοποιήσει μια δοκιμή βόμβας υδρογόνου στην ατόλη Μπικίνι, επιμολύνοντας ένα σκάφος με Ιάπωνες ψαράδες.

Η πιο πρόσφατη ταινία με πρωταγωνιστή τον Γκοτζίλα βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2016.