Εν μέσω φόβων για ξέσπασμα βίας άνοιξαν οι κάλπες στην Κένυα. Την παραμονή των εκλογών, ο πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, σε τηλεοπτικό του μήνυμα.

Κάλεσε τους 19 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες σε κλίμα ειρηνικό. Ήδη, σύμφωνα με το BBC, άρχισαν να σχηματίζονται ουρές σε πολλά εκλογικά τμήματα.

Πιστεύεται πως ο Κενυάτα και ο πολιτικός του αντίπαλος Ράιλα Όντίνγκα θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος. Ο 55χρονος Κενυάτα θέλει να παραμείνει στην προεδρία για δεύτερη θητεία.

Η τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας στιγματίστηκε από τη δολοφονία υψηλόβαθμου αξιωματούχου των εκλογών και καταγγελίες για νοθεία.

Στις εκλογές του 2007, περισσότεροι από 1.100 Κενυάτες είχαν χάσει τη ζωή τους και 600.000είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά τις εκλογές- κάτι που, όπως φαίνεται, καμία πλευρά δεν θα ήθελε να επαναληφθεί.

«Μόλις ρίξετε την ψήφο σας, σας παρακαλώ γυρίστε σπίτι» είπε ο Κενυάτα στο μήνυμά του. «Γυρίστε στους γείτονές σας, ανεξάρτητα από το από πού προέρχονται, τη φυλή τους, το χρώμα τους, τη θρησκεία τους. Χαιρετήστε τους, μοιραστείτε το γεύμα σας και περιμένετε μαζί τα αποτελέσματα γιατί η Κένυα θα είναι εδώ και μετά από αυτές τις εκλογές».

Στους ψηφοφόρους απευθύνθηκε και ο Οντίνγκα, εκφράζοντας την ανησυχία του για φαινόμενα νοθείας και για την κινητοποίηση 150.000 ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας. Συνεχάρη πάντως τον Κενυάτα για τον προεκλογικό αγώνα του, χαρακτηρίζοντάς τον «υπολογίσιμο αντίπαλο».

Ο νικητής των εκλογών θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50% των ψήφων συν μία και τουλάχιστον το 25% των ψήφων στις 24 από τις 47 κομητείες της χώρας.

Αν δεν αναδειχθεί νικητής από τον πρώτο γύρο, θα γίνει δεύτερος στον οποίο θα αναμετρηθούν οι δύο υποψήφιοι με τα υψηλότερα ποσοστά και ο νικητής θα αναδειχθεί με απλή πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το BBC, τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο αλλά εάν η μάχη είναι ψήφο με ψήφο, δεν αποκλείεται να χρειαστούν έως και τρεις ημέρες για την ανακοίνωση του νικητή.