Δεκάδες μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική πέρασαν από το Μαρόκο στην Ισπανία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αφού διέσχισαν τρέχοντας μια συνοριακή πύλη στον θύλακα της Θέουτα, ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μετανάστες επιχειρούν συχνά να περάσουν τα σύνορα των δύο ισπανικών θυλάκων στη βόρεια Αφρική, της Θέουτα και της Μελίγια, συχνά σκαρφαλώνοντας φράχτες ύψους έξι μέτρων που περιβάλλονται με συρματόπλεγμα.

Σήμερα Δευτέρα μια ομάδα περισσότερων από 100 μεταναστών διέσχισαν τρέχοντας μία πύλη στον φράχτη η οποία χρησιμοποιείται συνήθως ως σημείο συνοριακού ελέγχου, καταλαμβάνοντας εξαπίνης τις μαροκινές και τις ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Ρόιτερς. Ο Ερυθρός Σταυρός ανέφερε ότι συνέδραμε 186 ανθρώπους μετά το πρωινό περιστατικό και πρόσθεσε πως τέσσερις μετανάστες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Από τη στιγμή που θα εισέλθουν στους ισπανικούς θύλακες, οι μετανάστες οδηγούνται συνήθως σε προσωρινά καταφύγια και αργότερα μεταφέρονται στην ισπανική ενδοχώρα ή επιστρέφονται στη χώρα καταγωγής τους.

Πολλοί μετανάστες προσπαθούν να εισέλθουν στην Ισπανία με τελικό προορισμό άλλα μέρη της Ευρώπης, Οι αφίξεις μέσω της Θέουτα και της Μελίγια, καθώς και ο αριθμός των μεταναστών που επιχειρούν να φθάσουν την Ισπανία μέσω θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική, έχουν αυξηθεί φέτος, αν και η διαδρομή ανάμεσα στη Λιβύη και στην Ιταλία παραμένει η πιο δημοφιλής.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι παρείχε φροντίδα σε 7.400 μετανάστες που έχουν φθάσει από τις αρχές του έτους στην ισπανική ενδοχώρα και στη Θέουτα και στη Μελίγια, από 3.600 την ίδια περίοδο πέρυσι.