Πληθαίνουν τα περιστατικά που καταδεικνύουν πως η τουρκική κοινωνία χάνει σιγά σιγά τον κοσμικό της χαρακτήρα. Χαρακτηριστική η περίπτωση που αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Hurriyet, σύμφωνα με το οποίο ένα άγαλμα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας,  Ατατούρκ, δέχθηκε επίθεση από έναν άνθρωπο που στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν, δήλωσε πως το «έκανε μετά από μήνυμα του Θεού»

Πρόκειται για τον Μεχμέτ Μαλμπορά που φορώντας παραδοσιακή θρησκευτική κελεμπία και τουρμπάνι σκαρφάλωσε στο άγαλμα του Ατατούρκ που βρίσκεται στην πλατεία Σιβερέκ Τσουμχουριέτ και άρχισε να το χτυπάει με ένα δρεπάνι στις 30 Ιουλίου.

Αν και παραδέχθηκε την πράξη του δήλωσε πως δεν αλλάζει γνώμη. «Πείραξα το άγαλμα του Ατατούρκ λόγω των εντολών που είχα από τον Αλλάχ. Τέτοια εντολή δεν έρχεται στον καθένα. Είμαι ο εκλεκτός. Αυτή η εντολή ήρθε σε μένα πολύ νωρίς. Προσπαθούσα να μιλήσω σε αξιωματούχους της κυβέρνησης εδώ και καιρό». Ο Μαλμπόρα δήλωσε επίσης πως έκανε χρήση ναρκωτικών  προσπαθώντας να βοηθήσει εθισμένους.

Διάφορες πηγές πάντως ισχυρίζονται πως ο Μαλμπορά επικαλέστηκε όλα αυτά ώστε να θεωρηθεί τρελός και να μην τιμωρηθεί.