Σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών καταδικάστηκε μια Αυστραλή νοσοκόμα στην Καμπότζη, επειδή, όπως κατηγορείται, λειτουργούσε ως μεσάζων για παρένθετες μητέρες.

Η Tammy Davis-Charles είχε συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο στην Πνομ Πενχ, λίγο αφότου η κυβέρνηση της χώρας μπλόκαρε την «αγορά» παρένθετης μητρότητας.

Κατά τη διάρκεια της δίκης της, η 49χρονη αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε πως παρείχε μόνο ιατρική φροντίδα στις παρένθετες μητέρες.

Το «εμπόριο» της παρένθετης μητρότητας άνθισε τα τελευταία χρόνια στην Νοτιοανατολική Ασία, ωθώντας ορισμένες χώρες να αναλάβουν δράση.

Η 49χρονη, που έχει ήδη μείνει εννέα μήνες στη φυλακή, κρίθηκε ένοχη πως δρούσε ως μεσάζων μεταξύ γονιού και εγκύου. Κρίθηκε επίσης ένοχη και για την παράνομη απόκτηση νομικών εγγράφων.

Σύμφωνα με το BBC, η Davis-Charles λειτουργούσε κλινική στην οποία έφερνε σε επαφή γονείς από άλλες χώρες με παρένθετες μητέρες από την Καμπότζη. Στο δικαστήριο η ίδια πάντως υποστήριξε πως δεν αναζητούσε η ίδια τους γονείς αλλά μόνο φρόντιζε της μητέρες, «ώστε να είναι ασφαλείς».

Ένοχοι κρίθηκαν και δύο πολίτες Καμπότζης, που δρούσαν μαζί της.

Το 2015, η Ταϊλάνδη απαγόρεψε ξένοι πολίτες να αναζητούν παρένθετες μητέρες στη χώρα, ύστερα από ντόμινο σκανδάλων. Το αποτέλεσμα ήταν το φαινόμενο να μεγαλώσει στις γειτονικές χώρες- όπως και η Καμπότζη- που στη συνέχεια προχώρησαν επίσης σε πλήρη απαγόρευση.

Σε κάποιες χώρες όμως, όπως το Λάος, εξακολουθεί να «ανθεί».

Η Καμπότζη έχει επίσης απαγορεύσει το εμπόριο οργάνων και την εξαγωγή μητρικού γάλακτος…