Δύο Τσέχοι υπήκοοι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, που συνελήφθησαν τον Νοέμβριο στην Τουρκία και κατηγορούνται ότι πολέμησαν στο πλευρό των Κούρδων πολιτοφυλάκων καταδικάστηκαν σήμερα σε ποινές κάθειρξης, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας.

Ο Μίροσλαβ Φάρκας και η Μαρκέτα Βσελίσοβα, ηλικίας 30 και 24 ετών αντίστοιχα, καταδικάστηκαν ο καθένας εξ αυτών σε κάθειρξη 6 ετών και 3 μηνών, με την κατηγορία ότι συνεργάστηκαν με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μια οργάνωση που η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική.

Όπως μετέδωσε το AFP, αφού είχαν προφυλακιστεί μετά τη σύλληψή τους στα μέσα Νοεμβρίου στο μεθοριακό πέρασμα Χαμπούρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, που γειτνιάζει με τη Συρία και το Ιράκ, οι δύο Τσέχοι υποστηρίζουν ότι συμμετείχαν σε επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Η σημερινή ετυμηγορία μου προκαλεί μεγάλη απογοήτευση» είπε από την Πράγα ο επικεφαλής της τσέχικης διπλωματίας Λούμπομιρ Ζαοράλεκ.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου η υπόθεση να επανεξεταστεί από το Εφετείο. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η κατάσταση θα κριθεί υπό διαφορετικό πρίσμα» συμπλήρωσε σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Τσέχος ΥΠΕΞ επισήμανε επιπλέον ότι είναι έτοιμος να συζητήσει την υπόθεση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η πρεσβεία μας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους δύο κρατουμένους και θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ενεργό ρόλο του μεσάζοντα» είπε επίσης ο υπουργός.

Η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας, Μικαέλα Λαγκρόνοβα, είχε δηλώσει τον Νοέμβριο στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δύο Τσέχοι υπήκοοι συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στην Τουρκία από ένα σημείο διέλευσης στα σύνορα με το Ιράκ.

«Η αστυνομία κατέσχεσε και από τους δύο έγγραφα που ανέφεραν την οργάνωση YPG”, είχε τότε πει η Λαγκρόνοβα.

Σε συνέντευξή τον Αύγουστο του 2016 στην τσεχική εφημερίδα Dnes, η Μαρκέτα Βσελίσοβα έχει επισημάνει τον «θαυμασμό που νιώθει για τη μάχη των Κούρδων για την ελευθερία τους». Όπως αναφερόταν στο άρθρο είχε επισκεφθεί τέσσερις φορές την εμπόλεμη ζώνη.