Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε ένα σιιτικό τέμενος της πόλης Χεράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 33 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το προπαγανδιστικό όργανο του ΙΚ, το «πρακτορείο» Amaq, έκανε λόγο για «περίπου 50 νεκρούς σιίτες και 80 τραυματίες». Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, οι νεκροί είναι 33 και οι τραυματίες 66. Πολλοί από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η νέα αυτή επίθεση προκάλεσε οργή στο Αφγανιστάν. Οι κηδείες των θυμάτων σήμερα μετατράπηκαν σε μια ογκώδη διαδήλωση, όπου επικρατούσαν συνθήματα εχθρικά απέναντι στις τοπικές αρχές.

«Θέλουμε δικαιοσύνη», «Θάνατος στο Νταές» (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και «Φτάνει πια με τους φονταμενταλιστές» φώναζαν οι περίπου 5.000 άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί στο τέμενος και κατόπιν έκαναν πορεία μέχρι το κοιμητήριο, μεταφέροντας τα φέρετρα.

«Αν η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι, θα τους εκδικηθούμε εμείς οι ίδιοι» απειλούσαν οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι οργάνωσαν μόνοι τους ελέγχους στο πλήθος προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα επίθεση βομβιστών αυτοκτονίας.

Μικροεπεισόδια ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου έξω από το νοσοκομείο της πόλης και κοντά στο τέμενος όπου ένα πλήθος επιτέθηκε σε ένα αστυνομικό φυλάκιο και το πυρπόλησε, φωνάζοντας «Θάνατος στην κυβέρνηση», όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν έστειλε στη Χεράτ μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από υψηλόβαθμα στελέχη του για να ερευνήσουν την υπόθεση. Επίσης, μετά την επίθεση, απολύθηκε ο επικεφαλής της αστυνομίας στον τομέα όπου βρίσκεται το σιιτικό τέμενος, με την κατηγορία ότι παραμέλησε τα καθήκοντά του.

(Φωτογραφία αρχείου)