Χαμός γίνεται με τους εξορκισμούς στη Γαλλία, τους οποίους δεν εκτελούν πλέον τόσο ιερείς, όσο ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και ανεξάρτητοι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Economist.

Ο Economist αναφέρεται στον Φιλίπ Μοσάτο, ο οποίος είναι ιδιώτης εξορκιστής που αναλαμβάνει από αγιασμούς ενάντια σε έντομα και παράσιτα μέχρι και μέχρι και εξορκισμούς ανθρώπων. Για τους αγιασμούς σε διαμερίσματα χρεώνει 155 ευρώ, ενώ πολύ πιο ακριβά κοστίζουν οι εξορκισμοί σε ανθρώπους. Για πολλούς επαγγελματίες του χώρου, η αμοιβή αγγίζει ακόμη και τα 500 δολάρια ανά τελετή.

Γνωστός εξορκιστής στο Παρίσι δηλώνει ότι κερδίζει έως και 12.000 ευρώ τον μήνα, κάνοντας εξορκισμούς ακόμη και τηλεφωνικά.

Σύμφωνα με τους ιδιώτες εξορκιστές, ο κόσμος τούς προτιμά γιατί προσφέρουν «ολοκληρωμένο πακέτο προνομίων», σε σύγκριση με τους ιερωμένους οι οποίοι διστάζουν να κάνουν τη δουλειά. Ο κ. Μοσάτο, για παράδειγμα, κάνει λόγο για «καταιγιστική ζήτηση» μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία στα τέλη του 2015. Σημειώνει, μάλιστα, ότι οι τρεις περιοχές της Γαλλίας με τους πιο επιρρεπείς κατοίκους στη μαύρη μαγεία είναι το Παρίσι, η Λυών και η Γαλλική Ριβιέρα, όπου η μαφία έχει έντονη παρουσία.

Η Αλεσάνδρα Νούτσι, η οποία που καλύπτει τα θέματα της Καθολικής Εκκλησίας, παρακολούθησε ένα σεμινάριο της Διεθνούς Ένωσης Εξορκιστών (IAE) στη Ρώμη και υπογραμμίζει ότι «σαφώς και μπαίνουν ολοένα περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες στην ευρωπαϊκή αγορά» που χρεώνουν αδρά για τις υπηρεσίες τους. Ο λόγος είναι ότι καλύπτουν το κενό που έχει δημιουργηθεί μετά την απροθυμία των ιερέων να «κάνουν την άχαρη δουλειά».

Οι κίνδυνοι του επαγγέλματος, βέβαια, είναι πολλοί: κατά καιρούς αναφέρονται θανατηφόρα περιστατικά στη διάρκεια των εξορκισμών ανθρώπων, κυρίως παιδιών. Οι πιο υπεύθυνοι επαγγελματίες εξηγούν ότι πριν τον εξορκισμό θα πρέπει ο «ασθενής» να έχει απευθυνθεί πρώτα για ιατρική ή ψυχιατρική διάγνωση.