Η νέα αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Νέα Ζηλανδία βρέθηκε στη δύσκολη θέση να τη ρωτούν, επειδή είναι γυναίκα, εάν πρόκειται να κάνει παιδιά. Η 37χρονη Jacinda Ardern αναδείχθηκε χθες στην ηγεσία του Εργατικού κόμματος της χώρας της. Είναι ο νεότερος αρχηγός που είχε ποτέ το κόμμα και μόλις η δεύτερη γυναίκα.

Οι εκλογές στη Νέα Ζηλανδία είναι προγραμματισμένες για τον άλλο μήνα.

Λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η Ardern εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου ρωτήθηκε ένα ένιωθε πως θα έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στη καριέρα της και στην απόκτηση παιδιών.

«Έχω μια ερώτηση, συζητούσαμε αν επιτρέπεται ή όχι να την κάνω» δήλωσε η δημοσιογράφος ενώ η Ardern είχε αναφερθεί νωρίτερα στο ότι η επιθυμία της να κάνει οικογένεια την έκανε να σκέφτεται προσεκτικά την επιδίωξη υψηλόβαθμων θέσεων στην καριέρα της.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα να μου την κάνετε αυτή την ερώτηση, έχω μιλήσει πολύ ανοιχτά για το δίλημμα αυτό επειδή πιστεύω πως το αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες. Η θέση μου είναι ίδια με κάθε γυναίκα που κάνει τρεις δουλειές ή που πρέπει να ισορροπήσει πολλές ευθύνες» απάντησε η Ardern.

Σε δεύτερη συνέντευξή της όμως, σήμερα το πρωί, της τέθηκε ξανά το ίδιο θέμα. Ο δημοσιογράφος της είπε πως οι Νεοζηλανδοί πολίτες είχαν το δικαίωμα να γνωρίζουν, όταν επιλέγουν πρωθυπουργό, εάν το άτομο αυτό είναι πιθανό να χρειαστεί άδεια μητρότητας.

«Αν είσαι ο εργοδότης, σε μια εταιρεία, πρέπει να τα ξέρεις αυτά τα πράγματα για τις γυναίκες που προσλαμβάνεις. Το ερώτημα είναι αν είναι ΟΚ για μια πρωθυπουργό να πάρει άδεια μητρότητας ενώ ασκεί τα καθήκοντά της» ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου.

Η 37χρονη εξοργίστηκε κι απάντησε πως οι γυναίκες στη Νέα Ζηλανδία έχουν δικαίωμα να μην μοιράζονται τα σχέδιά τους για την απόκτηση παιδιών με τους εργοδότες τους. Τόνισε μάλιστα πως είναι παράνομο οι εργοδότες να κάνουν διακρίσεις σε βάρος μιας πιθανής υποψήφιας για μια θέση επειδή είναι έγκυος ή θα θελήσει παιδιά στο μέλλον.

«Είναι εντελώς απαράδεκτο το 2017 να λέμε πως οι γυναίκες θα πρέπει να απαντούν ένα τέτοιο ερώτημα στους χώρους εργασίας. Είναι απαράδεκτο, απαράδεκτο!» του απάντησε. «Είναι η απόφαση της γυναίκας το πότε θα αποφασίσει να κάνει παιδιά κι αυτό δεν μπορεί να προκαθορίζει το ένα θα πάρουν μια θέση εργασίας ή αν θα τους δοθούν ευκαιρίες στην καριέρα τους!».