Επίσημη έρευνα αρχίζει η Βρετανία για την υπόθεση διαφθοράς στη British American Tobacco και τις θυγατρικές της, σχεδόν δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία εικασιών για δωροδοκία στην Αφρική.

Η εταιρεία, η μεγαλύτερη πολυεθνική καπνοβιομηχανία στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τις Αρχές. Πέρσι τον Φεβρουάριο είχε γνωστοποιήσει ότι είχε διορίσει μια νομική εταιρία για να διερευνήσει τις καταγγελίες για παρατυπίες στην Αφρική. Δήλωσε επίσης πως είναι σε επαφή με το βρετανικό σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος.

Η BAT δήλωσε τότε ότι γνώριζε κάποιες από τις καταγγελίες και ότι τις είχε διερευνήσει, αλλά διόρισε εξωτερικούς συνεργάτες δεδομένου του αριθμού και της φύσης των εικασιών καθώς και της μηδενικής ανοχής της σε υποθέσεις διαφθοράς οπουδήποτε στον κόσμο.

Εκπομπή του BBC, τον Νοέμβριο του 2015, είχε καταγράψει περιπτώσεις εργαζομένων της ΒΑΤ που δωροδοκούσαν αξιωματούχους σε χώρες της ανατολικής Αφρικής, όπως η Ρουάντα και το Μπουρούντι, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν την αντικαπνιστική νομοθεσία.