Νέο κύμα ένταση αναμένεται στη Βενεζουέλα, μετά το τέλος των εκλογών για τη Συντακτική Συνέλευση. Η αντιπολίτευση καλεί από σήμερα σε νέες διαδηλώσεις τους πολίτες, ενώ την ίδια ώρα ο Νίκολας Μαδούρο ζητά την άρση της βουλευτικής ασυλίας των αντιπάλων του.

Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και δυνάμεις ασφαλείας συγκρούσθηκαν χθες τόσο στην πρωτεύουσα Καράκας όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας, με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα κατά βομβών μολότοφ και πετρών σε φονικές -σε ορισμένες περιπτώσεις- μάχες.

Από χθες το βράδυ, οι αντίπαλοι του τσαβικού καθεστώτος κάλεσαν σε νέες διαδηλώσεις για σήμερα και μεθαύριο, Τετάρτη, ημέρα της συγκρότησης σε σώμα της νέας Συνέλευσης, σκοπός της οποίας είναι η ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου της χώρας και η παραμονή του στην εξουσία.

Ο Μαδούρο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία, η οποία -σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου- έφθασε το 41,5%. Κάτι που αντιστοιχεί σε λίγο περισσότερο από 8 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

«Δεν αναγνωρίζουμε αυτήν τη νοθευμένη ψηφοφορία, για μας είναι άκυρη, δεν υπάρχει», δήλωσε από την πλευρά του ο Ενρίκε Καπρίλες καταγγέλλοντας «σφαγή» και «εκλογική απάτη».

Περισσότεροι από 120 νεκροί

Μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής (29 και 30/07), τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο έφηβοι, έχασαν τη ζωή τους στο κρατίδιο της Τατσίρα, τρεις στη Μερίδα, ένας στη Λάρα, ένας στη Θούλια και ένα στέλεχος του φοιτητικού κινήματος στο Σούκρε, σύμφωνα με έναν επίσημο απολογισμό. Έτσι, ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε σε περισσότερους από 120 εδώ και τέσσερις μήνες, όταν και ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος Μαδούρο, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στρατιωτικές δυνάμεις επενέβησαν με θωρακισμένα οχήματα και δακρυγόνα στο Καράκας, το Μαρακαΐμπο και το Πουέρτο Ορντάς, καταδιώκοντας τους διαδηλωτές που έκλειναν τους δρόμους με οδοφράγματα.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, προειδοποίησε ότι η Βενεζουέλα έκανε ένα βήμα «προς τη δικτατορία», ενώ η Κολομβία, ο Παναμάς, το Περού, η Αργεντινή και η Κόστα Ρίκα ανακοίνωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση. Η Βολιβία απάντησε στις χώρες αυτές, καταγγέλλοντας ότι «υποτάσσονται στην αμερικανική κυβέρνηση».

Αυτή η Συνέλευση «γεννιέται μέσα από ένα λουτρό αίματος. Γεννιέται παρανόμως, διότι είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί ο αριθμός των ψηφισάντων, αλλά τεχνικά μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπήρξαν πολλές ατασθαλίες», δήλωσε ο αναλυτής, Νίκμερ Εβανς, σοσιαλιστής και επικριτής του Μαδούρο.

Δίκη των αντιπάλων του ψάχνει ο Μαδούρο

Από την πλευρά του, ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι αυτό που θέλει από τη Συντακτική Συνέλευση, είναι η άρση της ασυλίας των βουλευτών της αντιπολίτευσης για να δικαστούν. «Φτάνει με το σαμποτάζ της Εθνοσυνέλευσης, πρέπει να μπει τάξη. Πρέπει να αρθεί η βουλευτική ασυλία οποιουδήποτε πρέπει να αρθεί η ασυλία του», είπε.

Ο Μαδούρο δεν προσδιόρισε τους λόγους για τους οποίους θα ζητηθεί η άρση της βουλευτικής ασυλίας, αλλά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορούνται συστηματικά για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και για υποκίνηση της βίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ο Μαδούρο απείλησε επίσης να αναλάβει και τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, θέση την οποία έχει η Λουίσα Ορτέγα, πρώην τσαβική που διέρρηξε τις σχέσεις με την κυβέρνηση για να γίνει ένας από τους κύριους αντιπάλους της.

«Τι πρέπει να κάνει η Συντακτική Συνέλευση κατά του Γενικού Εισαγγελέα; Να τον αναδομήσει αμέσως, να κηρύξει έκτακτη ανάγκη και να αναλάβει την θέση για να αποδώσει δικαιοσύνη», είπε ο Μαδούρο, ενώ πρότεινε και πάλι «εθνικό διάλογο» για την επίλυση της σοβαρής πολιτικής κρίσης στη χώρα και δήλωσε έτοιμος να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση στις εκλογές των κυβερνητών στις 10 Δεκεμβρίου.

Αναφερόμενος στη χθεσινή ψηφοφορία είπε ότι «είναι η σημαντικότερη ψηφοφορία της μπολιβαριανής επανάστασης σε 18 χρόνια… Δεν μας νοιάζει τι λέει ο Τραμπ. Αυτό που μας νοιάζει είναι τι λέει ο λαός της Βενεζουέλας!».