Οι αρχές της Αυστραλίας απέτρεψαν ένα «τρομοκρατικό σχέδιο» φερόμενων ισλαμιστών που στόχευε στην «κατάρριψη» ενός αεροσκάφους με την χρήση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ, τονίζοντας ότι τέσσερα άτομα συνελήφθησαν έπειτα από επιδρομές της αστυνομίας σε προάστια του Σίδνεϊ.

«Μπορώ να ανακοινώσω ότι χθες το βράδυ οι υπηρεσίες καταπολέμησης τρομοκρατίας πραγματοποίησαν μια μεγάλη επιχείρηση για την αποτροπή ενός τρομοκρατικού σχεδίου κατάρριψης ενός αεροσκάφους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αυστραλιανός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε πως η επιχείρηση των αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη και τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί σε όλα τα κύρια αεροδρόμια της χώρας.

Τα τέσσερα άτομα συνελήφθησαν το Σάββατο έπειτα από αστυνομικές επιδρομές σε σπίτια στα προάστια του Σίδνεϊ και πιστεύεται ότι έχουν «ισλαμιστικές επιρροές» τόνισε ο αρχηγός της ομοσπονδιακής αστυνομίας Άντριου Κόλβιν.

Όπως τόνισε τις τελευταίες μέρες οι αρχές είχαν συγκεντρώσει πληροφορίες που υποδείκνυαν ότι κάποια άτομα στο Σίδνεϊ σχεδίαζαν να διαπράξουνε μια τρομοκρατική επίθεση, χρησιμοποιώντας έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

Οι αρχές δεν διευκρίνισαν αν η επίθεση στόχευε εσωτερική ή διεθνή πτήση, αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα Sydney’s Daily Telegraph, στόχος ήταν μια πτήση εσωτερικού.

Περίπου 100 άτομα έχουν ταξιδέψει από την Αυστραλία για την Συρία για να ενταχθούν σε εξτρεμιστές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε τον περασμένο μήνα ο υπουργός Μετανάστευσης της χώρας.

Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι έχουν αποτρέψει μια σειρά επιθέσεων, αλλά έχουν σημειωθεί αρκετές επιθέσεις «μοναχικών λύκων», ανάμεσά τους μια ομηρεία από έναν ισλαμιστή σε καφέ στην καρδιά του Σίδνεϊ τον Δεκέμβριο του 2014 που είχε αποτέλεσμα δύο ομήρους νεκρούς και τον δράστη.