Την επισήμανση ότι κανείς πολίτης της Βενεζουέλας δεν θα πρέπει να υποχρεωθεί σε συμμετοχή μέσω ψήφου στις επικείμενες εκλογές στη Βενεζουέλα πραγματοποίησε μέσω σημερινής ανακοίνωσής της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Ανησυχούμε πολύ», σημείωσε σήμερα από τη Γενεύη μια εκπρόσωπος του Οργανισμού και «η επιθυμία του λαού τη Βενεζουέλας να συμμετάσχει ή όχι σε αυτές τις εκλογές θα πρέπει να γίνει σεβαστή».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, τις δηλώσεις της οποίας μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «κανείς δεν θα πρέπει να αναγκαστεί να ψηφίσει, και όσοι αποφασίσουν να συμμετάσχουν σε αυτές τις εκλογές θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν με πλήρη ελευθερία».

Κατά συνέπεια η Ύπατη Αρμοστεία απηύθυνε έκκληση στις αρχές της Βενεζουέλας να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις εναντίον της συντακτικής συνέλευσης, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ εξέφρασε επίσης την ιδιαίτερη ανησυχία της για το γεγονός ότι απαγορεύθηκαν όλες οι διαδηλώσεις έως την 1η Αυγούστου. «Ελπίζουμε ότι οι εκλογές που είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή, αν πραγματοποιηθούν, θα διεξαχθούν ειρηνικά και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», κατέληξε η εν λόγω εκπρόσωπος.