Καζάνι που βράζει εξακολουθεί να είναι η Βενεζουέλα, λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των μελών της συντακτικής συνέλευσης. Ο Νικολάς Μαδούρο απαγόρευσε τις διαδηλώσεις, αλλά η αντιπολίτευση της χώρας καλεί τον κόσμο σε ξεσηκωμό και εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων μέχρι την προσεχή Κυριακή, όταν και ο λαός θα πάει στις κάλπες.

«Καλούμε τον λαό της Βενεζουέλας να προετοιμαστεί για μια έντονη ημέρα διαδηλώσεων την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, ώστε όλη η χώρα να δείξει στον κόσμο ότι η συντακτική συνέλευση δεν διαθέτει νομιμότητα», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, Φρέντι Γκεβάρα.

«Απευθύνουμε κάλεσμα στον κόσμο της χώρας να προετοιμαστεί να βγει στους κεντρικούς δρόμους, τις λεωφόρους, τα δρομάκια και να παραμείνει εκεί μέχρις ότου σταματήσουμε την απάτη της συντακτικής συνέλευσης», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Χόρζε Μίλαν.

Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών, ο στρατηγός Νέστορ Ρεβερόλ, είχε ανακοινώσει ότι «απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και οι δημόσιες διαδηλώσεις και κάθε γεγονός ανάλογης φύσης που ενδέχεται να διαταράξει ή να επηρεάσει την κανονική διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας». Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι όσοι παραβιάσουν την απαγόρευση θα κινδυνεύσουν με πέντε ως δέκα χρόνια κάθειρξη.

Η έκκληση για διαδηλώσεις τις επόμενες ημέρες, μετά την 48ωρη γενική απεργία στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν επτά ακόμη άνθρωποι, προκαλεί ανησυχία για νέα επεισόδια, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μέχρι στιγμής 112 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την 1η Απριλίου οπότε ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Μπροστά σε μια «απρόβλεπτη πολιτική κατάσταση και κατάσταση ασφαλείας» οι ΗΠΑ ζήτησαν από τις οικογένειες των διπλωματών τους που βρίσκονται στη Βενεζουέλα να εγκαταλείψουν τη χώρα. Επίσης, η αμερικανική διπλωματία διευκρίνισε ότι «θα επιτρέπει την εθελοντική αποχώρηση των κυβερνητικών υπαλλήλων» που εργάζονται στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καράκας.

Από την πλευρά του, ο Μαδούρο προσπάθησε να αποκλιμακώσει την ένταση προτείνοντας διάλογο με την αντιπολίτευση πριν από τις εκλογές. «Προτείνω στην πολιτική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να εγκαταλείψει τον δρόμο της εξέγερσης… Ας δημιουργήσουμε τις επόμενες ώρες, πριν τις εκλογές και την ανάδειξη της συντακτικής συνέλευσης, ένα πλαίσιο διαλόγου», επεσήμανε. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το σχέδιό του για αναθεώρηση του Συντάγματος θα προχωρήσει ως το τέλος. «Η αντιπολίτευση έχει συμφέρον να δεχθεί την πρόταση αυτή», πρόσθεσε ο Μαδούρο.

Πάντως, ο Γκεβάρα απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία σοβαρή πρόταση για διάλογο.