Την πρόθεση της Γαλλίας να δημιουργήσει αυτό το καλοκαίρι κέντρα φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες στη Λιβύη ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Η ιδέα είναι να δημιουργηθούν στη Λιβύη hotspots, ώστε οι άνθρωποι να αποφεύγουν τους άμετρους κινδύνους, καθώς δεν είναι όλοι επιλέξιμοι για άσυλο. Τους ανθρώπους θα τους ψάχνουμε. Υπολογίζω να γίνει αυτό από αυτό το καλοκαίρι, με ή χωρίς την Ευρώπη», τόνισε στο περιθώριο μιας επίσκεψης σε ένα κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στην Ορλεάν (κεντρική Γαλλία).

«Θέλω να στείλω αποστολές του Ofpra (γαλλικό Γραφείο Προστασίας Προσφύγων και Απάτριδων) στα ιταλικά hotspots και είμαι έτοιμος να στείλω αποστολές στη Λιβύη», είπε, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην πιθανότητα να δημιουργηθούν τέτοια κέντρα στον Νίγηρα. «Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ επιφυλακτικές, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με την Ευρώπη, αλλά εμείς, η Γαλλία, θα το κάνουμε», πρόσθεσε.

«Πρέπει, ωστόσο, να υπάρξουν οι (κατάλληλες) συνθήκες ασφαλείας, που σήμερα δεν υφίστανται», δήλωσε ο Μακρόν, εξηγώντας πως «ο σκοπός είναι να διασφαλίζουμε μια προ-διαχείριση των αιτήσεων αντί να αφήνουμε τους ανθρώπους να διαπλέουν τη Μεσόγειο με κίνδυνο της ζωής τους».

«Έχουμε από 800.000 έως ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Λιβύη, σε καταυλισμούς, σε υπόστεγα, αυτό δεν δείχνει ούτε την ελάχιστη ανθρωπιά», είπε ακόμη ο πρόεδρος, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη «να σταθεροποιηθεί η Λιβύη».

Ο Μακρόν πήγε να επισκεφθεί σε ένα προσωρινό κέντρο φιλοξενίας δύο οικογένειες που απέκτησαν πριν από μερικούς μήνες το καθεστώς του πρόσφυγα, η μία από το Χαλέπι στη Συρία και η άλλη από τη Μπραζαβίλ, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επωφελήθηκε από την ευκαιρία για να υπογραμμίσει τη διαφορά ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο και τους οικονομικούς μετανάστες. «Δεν υπάρχει χώρα που μπορεί να φιλοξενήσει όλους τους οικονομικούς μετανάστες», είπε, αφού παρέστη σε μια τελετή χορήγησης της γαλλικής υπηκοότητας σε τρία πρόσωπα.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Μακρόν προήδρευσε συνομιλιών ανάμεσα στον Λίβυο πρωθυπουργό, Φάγεζ αλ-Σάρατζ, και τον διοικητή του ανατολικού τμήματος της διαιρεμένης χώρας, Χαλίφα Χάφταρ. Στις συνομιλίες οι δύο άνδρες δεσμεύθηκαν σε μια υπό όρους εκεχειρία και να εργαστούν για τη διεξαγωγή εκλογών την ερχόμενη άνοιξη.

Ο Μακρόν επιθυμεί η Γαλλία να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των αντίπαλων παρατάξεων στη Λιβύη, προκειμένου να τεθεί ένα τέρμα στην αναταραχή που επέτρεψε σε ισλαμιστές μαχητές να αποκτήσουν μια βάση εξόρμησης και στους διακινητές μεταναστών να ευδοκιμούν απουσία μια ισχυρής κεντρικής κυβέρνησης.