Φαίνεται ότι η μνήμη δεν είναι το δυνατό στοιχείο του Άλις Κούπερ. Ο αστέρας της ροκ είχε ξεχασμένη στο ντουλάπι του για σχεδόν 40 χρόνια μια μεταξοτυπία του Άντι Γούρχολ. Την οποία θυμήθηκε από… σπόντα, κατά τη διάρκεια ενός γεύματος με έναν φίλο του έμπορο τέχνης.

Όπως αναφέρει ο Guardian, πριν τέσσερα χρόνια ο 69χρονος μουσικός είχε μια έκλαμψη, από την οποία συνειδητοποίησε ότι σε ντουλάπι του στο Λος Άντζελες είχε ξεχασμένη τη μεταξοτυπία «Μικρή Ηλεκτρική Καρέκλα». Αφορμή αποτέλεσε η κουβέντα με τον φίλο του έμπορο τέχνης, η οποία αφορούσε ένα άλλο έργο του Γουόρχολ, που έπιασε καλή τιμή σε δημοπρασία.

Αυτό ξύπνησε τη μνήμη του Κούπερ, ο οποίος θυμήθηκε πως επίσης είχε ένα έργο του Άντι Γούρχολ, που το τότε κορίτσι του, η Σίντι Λανγκ, είχε αγοράσει για 2.500 δολάρια και του το είχε κάνει δώρο στα γενέθλιά του, το μακρινό 1974. «Πήγαμε, το βρήκαμε, το κάναμε ρολό και το βάλαμε σε μια κυλινδρική θήκη», είπε ο για μια ζωή μάνατζερ του Γουόρχολ, Σεπ Γκόρντον.

Το συγκεκριμένο έργο πλέον μπορεί να αξίζει εκατομμύρια δολάρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Νοέμβριο, μια πράσινη εκδοχή της ίδια μεταξοτυπίας, πουλήθηκε για 11,6 εκατομμύρια δολάρια. Βέβαια, η μεταξοτυπία που έχει στην κατοχή του ο Άλις Κούπερ μπορεί να πιάσει λίγο λιγότερα, γιατί είναι ανυπόγραφη, πληροφορεί ο έμπορος έργων τέχνης Ρίτσαρντ Πόλσκι.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η μεταξοτυπία είναι βασισμένη σε φωτογραφία του θαλάμου εκτελέσεων στη διαβόητη φυλακή Σινγκ Σινγκ, εκεί όπου εκτελέστηκαν η Έθελ και ο Τζούλιους Ρόζενμπεργκ. Ανήκει στη σειρά έργων του Γουόρχολ «Θάνατος και Καταστροφή».

Ο Κούπερ δεν ήθελε να κρεμάσει σε τοίχο τη μεταξοτυπία, αλλά μπορεί να αλλάξει γνώμη μετά την εκτίμηση της αξίας της από τον Πόλσκι. «Έπρεπε να ήσασταν από μια μεριά και κα βλέπατε τη φάτσα του Άλις όταν άκουσε την εκτίμηση του Ρίτσαρντ Πόλσκι. Του έπεσε το σαγόνι, γύρισε και με κοίταξε. “Μιλάς σοβαρά; Μου ανήκει αυτό;”», θυμάται ο Σεπ Γκόρντον.