Σε διήμερη απεργία καλεί από σήμερα η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, με φόντο τις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη των μελών της συντακτικής συνέλευσης.

Καταγγέλλοντας τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, τον οποίο θεωρεί ευνοϊκό για την κυβέρνηση, η αντιπολίτευση επιμένει πως πίσω από το σχέδιο τροποποίησης του Συντάγματος βρίσκεται η πρόθεση του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο να παραμείνει στην εξουσία, να παρακάμψει το κοινοβούλιο και να αποφύγει τις προεδρικές εκλογές στα τέλη του 2018.

Παράλληλα με την 48ωρη απεργία και το αίτημα για μποϊκοτάζ των εκλογών της Κυριακής, η αντιπολίτευση προγραμματίζει και μεγάλη διαδήλωση στο Καράκας την Παρασκευή.

«Να τα δώσουν όλα για όλα» στη διάρκεια της απεργίας αλλά και τη διαδήλωση της Παρασκευής κάλεσε τους πολίτες της χώρας ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες, καταγγέλλοντας πως ο Μαδούρο «θέλει να απομονώσει τη Βενεζουέλα από τον δημοκρατικό κόσμο».

Κάλεσμα για συμμετοχής την κινητοποίηση απηύθυνε και η γενική εισαγγελέας της χώρας Λουίσα Ορτέγα, μια από τις προσωπικότητες που στηρίζουν την αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας «τις διώξεις και τις καταχρήσεις» που διαπράττει η κυβέρνηση.

Ο στρατός, που στηρίζει τον Μαδούρο, έχει ήδη πάρει θέση και φυλάει κάποια από τα σχολεία όπου θα στηθούν κάλπες.

Τα βασικά συνδικάτα της Βενεζουέλας στηρίζουν τη 48ωρη απεργία, όμως η κυβέρνηση ελέγχει τον στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκό τομέα και τον δημόσιο τομέα, στον οποίο απασχολούνται περίπου 3 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Από την πλευρά του ο Νικολάς Μαδούρο κάλεσε την αντιπολίτευση να «σεβαστεί το δικαίωμα των ανθρώπων να ψηφίσουν ελεύθερα» και «χωρίς βία».

Ο Λεοπόλδο Λόπες, πάντως, εμβληματική προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, κάλεσε τους στρατιωτικούς να αποκηρύξουν τα σχέδια του Μαδούρο για τη συντακτική συνέλευση. «Μην γίνετε συνεργοί στην εξολόθρευση της Δημοκρατίας, σε μια συνταγματική απάτη, στην καταστολή. Να είστε βέβαιοι ότι θα έχετε τη στήριξη των πολιτών και του Συντάγματος» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter.