Οποιαδήποτε απόφαση των ΗΠΑ να παράσχουν όπλα στην Ουκρανία θα εγείρει εμπόδια στις ειρηνευτικές προσπάθειες και θα οξύνει την ένταση στην περιοχή, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Το Κρεμλίνο αναφερόταν στη συνέντευξη που παραχώρησε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία Κερτ Φόλκερ στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, στην οποία δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει όπλα στον ουκρανικό στρατό για να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αντάρτες στα ανατολικά.

«Αμυντικά όπλα που θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της (…) στην πραγματικότητα θα βοηθήσουν (τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», εξήγησε ο Φόλκερ.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι το θέμα «μένει να συζητηθεί περαιτέρω για να ληφθεί απόφαση», ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα γίνει αυτό.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο επεσήμανε ότι μια ενδεχόμενη παράδοση αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία ίσως αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στα ανατολικά, όπως μεταδίδουν τα Reuters και Sputnik και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Έχουμε ήδη δηλώσει περισσότερες από μία φορές ότι οποιαδήποτε ενέργεια κλιμακώνει την ένταση (…) και επιδεινώνει περαιτέρω την ήδη περίπλοκη κατάσταση απλώς θα μας απομακρύνει ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που θα μπορέσει να διευθετηθεί αυτό το εσωτερικό ζήτημα της Ουκρανίας», υπογράμμισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Παράλληλα στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τους προέδρους της Ουκρανίας και της Γαλλίας αλλά και με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επεσήμανε την αποτυχία της ουκρανικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ.

«Η κατάσταση με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ εξακολουθεί να καθυστερεί και η καθυστέρηση αυτή οφείλεται, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος Πούτιν, στην αδράνεια του Κιέβου», τόνισε ο Πεσκόφ.