«Χρήσιμες» επαφές είχε κατά το ταξίδι του στον Κόλπο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ταξίδι που κατά τον ίδιο ήταν παραγωγικό και επιτυχημένο, σε ό,τι αφορά την προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η κρίση με το Κατάρ.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή με αυξανόμενη αποφασιστικότητα» είπε σε συνάντηση που είχε στο κοινοβούλιο με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Ερντογάν έμεινε δύο μέρες στον Κόλπο επιχειρώντας να παίξει μεσολαβητικό ρόλο για την επίλυση της διένεξης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια ένδειξη για πρόοδο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Άνουαρ Γκάργκας τόνισε, από την πλευρά του, πως η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην περιοχή δεν άλλαξε την κατάσταση στη διπλωματική διαμάχη με το Κατάρ, και τόνισε πως μόνο μια αναθεώρηση της θέσης της Ντόχα θα βοηθήσει να ξεπεραστεί η έλλειψη προόδου.

«Η επίσκεψη του Τούρκου πρόεδρου δεν φέρνει κάτι νέο. Λόγω της βιαστικής θέσης που έλαβε η χώρα του, η ουδετερότητα θα ήταν η καλύτερη επιλογή για την Άγκυρα» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Τον Ιούνιο, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, το οποίο κατηγορούν ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις τους. Το Κουβέιτ ενεργεί ως μεσολαβητής στην κρίση και παρέδωσε τελεσίγραφο των τεσσάρων αραβικών κρατών με 13 αιτήματα προς την Ντόχα, η οποία μέχρι σήμερα δεν τα έχει αποδεχθεί.