Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μίσιγκαν φρέναρε την απέλαση περισσότερων από 1.400 Ιρακινών από τις ΗΠΑ, απόφαση που θεωρείται δικαστική νίκη για τους Ιρακινούς πολίτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απέλαση.

Ο δικαστής εξέδωσε προκαταρκτική απόφαση, έπειτα από αίτημα των δικηγόρων της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) που επιχειρηματολόγησαν για το ενδεχόμενο να υποστούν διώξεις στο Ιράκ, καθώς θεωρείται από τη Βαγδάτη ότι ανήκουν σε εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες. Δήλωσε δε ότι η απόφασή του δίνει στους Ιρακινούς τον απαραίτητο χρόνο για να αγωνιστούν για τη μη απέλασή τους. Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς, τόνισε, «αναζητούν απεγνωσμένα νομική βοήθεια» καθώς η αμερικανική κυβέρνηση απρόσμενα ενεργοποίησε τις εντολές απέλασής τους, ύστερα από πολλά χρόνια.

Η απόφαση αυτή ουσιαστικά σημαίνει ότι κανένας Ιρακινός πολίτης δεν μπορεί να απελαθεί από τις ΗΠΑ για αρκετούς μήνες. Δεν είναι όμως ακόμα γνωστό εάν θα γίνει προσφυγή από την αμερικανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, οι Ιρακινοί συνελήφθησαν από τις αρχές μετανάστευσης γιατί σε βάρος τους εκκρεμούσαν εντολές απέλασης και σε πολλούς είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για σοβαρές εγκληματικές πράξεις, από ανθρωποκτονίες μέχρι την κατοχή όπλων και εμπόριο ναρκωτικών. Ορισμένοι είχαν φτάσει στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά ή διέπραξαν τα αδικήματά τους πριν από δεκαετίες. Σύμφωνα με την ACLU, τους επετράπη η παραμονή τους στις ΗΠΑ, καθώς το Ιράκ αρνείτο το προηγούμενο χρονικό διάστημα να τους χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα.