Δεκαοκτώ οργανώσεις και πρόσωπα, που χαρακτηρίζει «τρομοκράτες», πρόσθεσε η Σαουδική Αραβία- και οι σύμμαχοί της που έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ- στον κατάλογο με τους κατηγορούμενους για σχέσεις με το εμιράτο.

Στις 8 Ιουνίου η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος δημοσίευσαν την πρώτη εκδοχή του καταλόγου αυτού στον οποίο περιλαμβάνονταν 59 άτομα και 12 οντότητες που «συνδέονται με το Κατάρ», τους οποίους κατηγορούσαν για τρομοκρατία και εξτρεμισμό. Η Ντόχα έχει απορρίψει τις κατηγορίες αυτές.

Πλέον στον κατάλογο περιλαμβάνονται 90 ονόματα.

Η νέα αυτή εξέλιξη σημειώνεται την ώρα που οι προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης στον Κόλπο πέφτουν στο κενό.

Το Ριάντ και οι σύμμαχοί του έχουν διακόψει κάθε σχέση με τη Ντόχα, την οποία κατηγορούν ότι υποστηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις και ότι πρόσκειται στο σιιτικό Ιράν, μεγάλο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας.

Σε κοινή τους ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το σαουδαραβικό πρακτορείο SPA, οι τέσσερις χώρες χαρακτήρισαν «τρομοκρατικές» εννέα οργανώσεις αρωγής και μέσα ενημέρωσης καθώς και εννέα πρόσωπα τα οποία, σύμφωνα με εκείνες, «συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τις αρχές του Κατάρ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, τρεις οργανώσεις αρωγής με έδρα την Υεμένη και έξι ακόμη στη Λιβύη κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το δίκτυο της αλ Κάιντα και του παρακλαδιού της στη Συρία. Επίσης τρεις πολίτες του Κατάρ, τρία πρόσωπα από την Υεμένη, δύο Λίβυοι και ένας Κουβεϊτιανός εμπλέκονται «σε εκστρατείες για τη συγκέντρωση πόρων ώστε να στηριχθεί η Τζάμπχατ αλ Νόσρα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία».