Σε μια πρωτοφανή πλαζ για κολύμβηση έχει διαμορφωθεί το κανάλι της Βιλέτ, στο 19ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Το «σημείο δροσιάς» βρίσκεται στο βορειοανατολικό Παρίσι. Οριοθετείται από μια πλωτή κατασκευή μήκους 100 μέτρων. Περιλαμβάνει τρεις πισίνες διαφορετικού βάθους η καθεμιά (40 εκατοστών, 1,2 μ. και 2 μέτρων) που μπορούν να δέχονται καθημερινά και δωρεάν έως 300 λουόμενους ταυτόχρονα. Η μέγιστη χωρητικότητα είναι 500 άτομα.

Συνολικά χίλιοι άνθρωποι την ημέρα μπορούν έως τις 10 Σεπτεμβρίου από τις 11.00 έως τις 21.00 να τσαλαβουτούν στο νερό του καναλιού του Ουρκ, που χύνεται στη λεκάνη της Βιλέτ. Παιδιά μικρότερα των 10 ετών μπορούν να κολυμπούν μόνο όταν συνοδεύονται από ενήλικα.

Μια πλαζ με καμπίνες, ντους, ξαπλώστρες, φοίνικες, στολίζει τη νότια όχθη του καναλιού. Ένα φίλτρο εμποδίζει φύλλα, στερεά απορρίμματα και ψάρια να εισέρχονται στην πισίνα, ενώ εννέα σημεία ελέγχου με αναλύσεις ανά τρίωρο θα πραγματοποιούνται καθημερινά για την ποιότητα του νερού από τον οργανισμό Eau de Paris. Ένα πρόγραμμα αστικής ανάπλασης που θα κοστίσει ένα εκατομμύριο ευρώ στη δημαρχεία του Παρισιού για το φετινό καλοκαίρι.

«Ηταν ένα όνειρο, έγινε πραγματικότητα», είπε η δήμαρχος Αν Ινταλγκό που ελπίζει ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το 2024, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που το Παρίσι θέλει να οργανώσει. Όλα τα παιδιά στο Παρίσι που δεν μπορούν σε φύγουν για διακοπές ή θα φύγουν αργότερα, θα μπορούν στο εξής να κολυμπούν σε καθαρά νερά μέσα στην πρωτεύουσα» δήλωσε η δήμαρχος εγκαινιάζοντας το έργο την περασμένη εβδομάδα, την ώρα που περίπου 50 παιδιά βουτούσαν στις πλωτές πισίνες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Πόλη του Παρισιού εργάζεται εδώ και 15 χρόνια για τον καθαρισμό του καναλιού του Ουρκ, που έχει πιστοποιηθεί ως πλαζ για λουόμενους από τις υγειονομικές αρχές εδώ και δύο χρόνια. Ηδη, από το 1988, ο πρώην πρόεδρος Ζακ Σιράκ, τότε δήμαρχος του Παρισιού, είχε υποσχεθεί στους Παριζιάνους ότι θα μπορούσαν προσεχώς να κολυμπήσουν στον Σηκουάνα.

Με την έναρξη λειτουργίας αυτού του χώρου, η πόλη κάνει ένα βήμα μπροστά στην υλοποίηση του έργου για διάθεση του Σηκουάνα στους λουόμενους. Η κολύμβηση στον ποταμό που διασχίζει τη γαλλική πρωτεύουσα, του οποίου τα νερά είναι επί του παρόντος πολύ μολυσμένα απαγορεύεται επίσημα από το 1923. Πριν από το έργο αυτό, η λίμνη Ντομενίλ στο Δάσος της Βενσέν θα ανοίξει για το κοινό έως το 2019.