Σήμερα αναμένεται η απόφαση στη δίκη δύο Καναδών θρησκευτικών ηγετών, οι οποίοι κατηγορούνται για πολυγαμία.

Ο 61χρονος Winston Blackmore κατηγορείται πως είχε 24 συζύγους. Ο πρώην γαμπρός του, ο 53χρονος James Oler, καταγγέλλεται πως παντρεύτηκε τέσσερις γυναίκες.

Οι δύο άνδρες είναι πρώην επίσκοποι της εκκλησίας Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints (FLDS).

Όπως σημειώνει το BBC, η δίκη αναμένεται να δοκιμάσει τα όρια της θρησκευτικής ελευθερίας στον Καναδά, όπου η πολυγαμία θεωρείται παράνομη, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα της χώρας.

Ο δικηγόρος του Blackmore υποστηρίζει πως η ποινικοποίηση της πολυγαμίας καταπατά τη θρησκευτική ελευθερία του πελάτη του.

Εάν κριθούν ένοχοι, οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή πενταετούς κάθειρξης.

Οι κατηγορούμενοι προέρχονται από το Bountiful, περιοχή στα νοτιοανατολικά της Βρετανικής Κολομβίας, θρησκευτική κοινότητα περίπου 1.500 μελών που ιδρύθηκε το 1946. Οι κάτοικοι ανήκουν σε μια σέχτα των μορμόνων και εφαρμόζουν την πολυγαμία εδώ και πάνω από 70 χρόνια.

Η εκκλησία FLDS διαχωρίστηκε από την κύρια εκκλησία των μορμόνων πριν από έναν αιώνα περίπου, όταν εκεί απαγορεύτηκε η πολυγαμία.

Τα μέλη της FLDS θεωρούν την πολυγαμία απαραίτητη γιατί έτσι εξασφαλίζουν την ανταμοιβή τους στη μετά θάνατον ζωή.

Ο πρώην αρχηγός της FLDS στις ΗΠΑ Warren Jeffs, καταδικάστηκε σε ισόβια το 2011, από δικαστήριο του Τέξας, για σεξουαλική κακοποίηση δύο ανήλικων κοριτσιών τα οποία παντρεύτηκε.