Ένα επιθετικό μήνυμα έστειλε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα 43 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Ερντογάν ανέφερε πως «η Τουρκία δεν θα μείνει θεατής, αφήνοντας τους Τουρκοκύπριους επ’ άπειρον θύματα της μη λύσης και καταδικασμένους σε περιορισμούς».

Στο μήνυμά του προς τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως «οι Τουρκοκύπριοι απέδειξαν με κάθε ευκαιρία τη δέσμευσή τους για λύση και παρά τους άδικους και παράνομους περιορισμούς στους οποίους έμειναν καταδικασμένοι είχαν τη θέληση, την αποφασιστικότητα και τη δύναμη να ξεπεράσουν το κάθε εμπόδιο με δημοκρατικές αξίες, συνείδηση αλληλεγγύης και αποφασιστικότητα».

Ο Ερντογάν συνέχισε, τονίζοντας: «Κανένας δεν πρέπει να περιμένει ότι η Τουρκία θα μείνει θεατής, αφήνοντας θύμα τον τουρκοκυπριακό λαό επ’ άπειρον σε μη λύση και καταδικασμένους στους περιορισμούς που δεν έχουν καμιά βάση δικαίου».

AP_17201343415302

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος έγινε δεκτός στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση τουρκικών και τουρκοκυπριακών δυνάμεων, νωρίτερα χαρακτήρισε «άκαιρες και επικίνδυνες» τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Προειδοποίησε ακόμη ότι η χώρα του θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

«Είναι καιρός οι Τουρκοκύπριοι να λάβουν σοβαρές και τολμηρές αποφάσεις, που αφορούν το μέλλον τους, αν δηλαδή το βλέπουν με την Τουρκία ή σε μια επανενωμένη πατρίδα, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολίασε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε στο ΡΙΚ ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχωρούν κανονικά και πρόσθεσε ότι «η καλύτερη απάντηση στην Τουρκία, είναι οι χαμηλοί τόνοι, η ψυχραιμία, η σοβαρότητα και τα λίγα λόγια».