Τον απολογισμό των διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν από την αρχή της εβδομάδας για το Brexit και της προόδου που σημειώθηκε θα κάνουν σήμερα ο αρμόδιος υπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Ντέιβις και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ. Σήμερα αναμένεται και η συνέντευξη Τύπου των δύο αξιωματούχων σχετικά με τις συνομιλίες.

Τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών στην ΕΕ αλλά και των Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ιρλανδικό σύνορο και άλλα ζητήματα κυριάρχησαν στις τετραήμερες συζητήσεις, στον κύκλο αυτό των διαπραγματεύσεων που ολοκληρώνεται σήμερα μεταξύ Βρετανών αξιωματούχων και συναδέλφων τους της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπενθυμίζει το BBC, έχει τονίσει πως οι συζητήσεις για τα εμπορικά θέματα θα ξεκινήσουν όταν σημειωθεί επαρκής πρόοδος σε αυτά τα πρώτα ακανθώδη ζητήματα.

Όπως περιγράφει το βρετανικό δίκτυο, Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ διατύπωσαν τις προτάσεις – τοποθετήσεις τους σχετικά με τα δικαιώματα κατοικίας, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν πως θέλουν μια συμφωνία που θα επιτευχθεί νωρίς και θα τερματίσει την αβεβαιότητα των τριών εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και του 1,2 εκατομμυρίου Βρετανών που ζουν στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του «λογαριασμού» του Brexit, του ποσού δηλαδή που θα κληθεί η Βρετανία να καταβάλει στην ΕΕ, δεν αναμένεται συμφωνία πριν το τέλος του 2018.

Αργότερα σήμερα η Τερέζα Μέι θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους του κλάδου των επιχειρήσεων και του εμπορίου επιχειρώντας να κατευνάσει τις ανησυχίες τους για τις συνέπειες που θα έχει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.